INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

nézőpont intézet

méltányosság politikaelemző központ

2022

értékelés

Félárbócon a nemzeti lobogó az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 66. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2022. november 4-én. A lobogót Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében vonták fel, majd engedték félárbócra.

Ilyen volt 2022 a kormánynak és az ellenzéknek

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Méltányosság Politikaelemző Központ és a Nézőpont Intézet elemzője egyetértett abban, hogy sikeres évet zár a Fidesz-KDNP, és felbomlott az ellenzéki együttműködés a választás óta.

"A kormány számára 2022 sikertörténet volt" – állapította meg a Nézőpont Intézet elemzője, hozzátéve, hogy nehéz, de kifejezetten jó évet zár a kormányoldal.

Pálfalvi Milán szerint a Fidesz-KDNP áprilisban nagyarányú választási győzelmet aratott, amivel szerinte egy külföldi beavatkozási kísérlet is meghiúsult. Az elemző sikeresnek nevezte a kormányválság kezelését. Úgy látja, ennek lényege, hogy mindig a magyar emberek érdekét helyezik előtérbe.

Szerinte infláció csökkentését és a mindennapi megélhetést szolgáló intézkedéseknek, például az ársapkának köszönhetően a magyar családok tízezer forintokat spóroltak meg.

"Ezek mind-mind olyan intézkedések, amelyekre egyrészt szükség volt, másrészt a magyar emberek érdekét szolgálták"

– mondta.

A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint ugyanakkor csak kommunikációs szinten kezeli jól a válságot a kormány, hiszen ennek felelőseként Brüsszelt és a szankciókat állítja be. Novák Zoltán szerint ez indokolja, hogy

a gazdasági nehézségek ellenére sem zuhant be a Fidesz-KDNP népszerűsége, pedig az ársapkák még tovább emelték az inflációt.

"Egyelőre azt proklamálja, hogy megvédi az embereket a magas áraktól, és ennek megfelelően jól kommunikálható döntéseket hoz. Tehát jól beilleszthetőek az ársapkák abba a politikai irányvonalba, amit képvisel, de a hatásuk nem feltétlenül hathatós" – mondta.

Novák Zoltán is úgy látja, hogy a kormányoldal elégedetten zárhatja az évet. A két elemző abban is egyetértett, hogy a választási vereség óta felbomlott az ellenzéki együttműködés, és két erővonal alakult ki az ellenzéki térfélen: a Momentum és a Demokratikus Koalíció, ám igazán domináns csak az utóbbi tudott lenni.

Pálfalvi Milán szerint a DK le akarta választani magáról a vele szövetségben lévő pártokat, ezért hozta létre az árnyékkormányt. Novák Zoltán szerint a DK politikájával vagy Gyurcsány Ferenccel nem egyetértő politikusok a Momentum köré csoportosulnak. Szerinte ez a két pólus fog versengeni a következő időszakban, és megpróbálja tömbösíteni az ellenzéket. Megjegyezte: meglátjuk, hogy ez sikerül-e. Novák Zoltán szerint ez a stratégia akkor indulhat el igazán ha Donáth Anna, a Momentum korábbi elnöke visszatér a párt élére.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Ilyen volt 2022 a kormánynak és az ellenzéknek
 
Pálfalvi Milán
 
Novák Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018