eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

Kiderült, hányan kapnak kétmillió forint feletti nyugdíjat

Elvétve akad milliós luxusnyugdíj itthon, viszont a legalsó tizedbe is csak egy kisebbség tartozik a nyugdíjasok közül.

A KSH adatai alapján 2021-ben Magyarországon a 2 347 488 nyugdíjasból valamivel több mint 63 ezren kaptak 40 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat. 106 ezren részesülnek 40 és 59 999 ezer forint közötti nyugellátásban és 164 ezren 60 és 79 999 forint közöttiben. A másik oldalon, a 300 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők 81 ezren vannak. A legtöbben pedig a köztes tartományba tartoznak, ők a tulajdonképpeni átlagnyugdíjasok – írja a novekedes.hu.

Az öregségi nyugdíjellátás átlagos összege egyébként országosan 150 571 forint volt 2021-ben, területileg azonban jelentős különbségek tapasztalhatóak. A legjobban a fővárosi nyugdíjasok élnek, Budapesten 179 836 forint az átlagnyugdíj. A Pest megyében és a Közép-Dunántúl régióban élő nyugdíjasok is átlag feletti nyugdíjat kapnak. Az előbbiben 156 436 forint, míg az utóbbiban 154 398 forint az átlagos nyugellátás összege. Az összes többi régióban az országos szint alatt van az átlagnyugdíj.

Farkas András nyugdíjszakértő a portálnak elmondta, jelenleg nagyon kevesen kapnak egymillió forint feletti nyugdíjat, a számuk valószínűleg a százat sem éri el. Kétmillió forint felettit még ennél is kevesebben, körülbelül 10-en kapnak, háromszázezer és egymillió forint közötti nyugdíjakból már jóval több van.

Ha tíz részre bontjuk a társadalmat, akkor az alsó decilisbe körülbelül 270 ezer nyugdíjas tartozik, ők az úgynevezett szegény nyugdíjasok, ez általában a 60-80 ezer forint alatti havi nyugdíjat jelent.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×