eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Elva Etienne/Getty Images

Tévhit, hogy a kalcium segít egy allergiás roham esetén – de van megoldás

Valószínűleg ételallergia okozta a halálát annak a 7 éves kisfiúnak, aki kedd délután egy újpesti iskolában tartott születésnapi zsúr után lett rosszul. A mentők másfél órán keresztül küzdöttek az életéért, de mindhiába. Iskolánál és a gyermekmentőknél érdeklődtünk, mit kell tudni az ilyen helyzetek kezeléséről.

A tragédia előzményeiről annyit lehet tudni, hogy egy iskolai születésnapi zsúr után lett rosszul a gyermek, akivel édesanyja indult el autóval, ám a kicsi végül már nehezen kapott levegőt, ami miatt egy benzinkúton megálltak, oda hívták a mentőket.

A helyszínre érkező Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója megkeresésünkre elmondta: kedd délután egy 7 éves kisfiú újraélesztéséhez riasztották őket, akinek az életéért hosszasan küzdöttek, de sajnos nem jártak sikerrel. Gesztes Éva hozzátette, hogy a tragédiát vélhetően allergiás roham okozta, a kiváltó okot azonban a helyszínen pontosan nem lehetett megállapítani.

A szakember az eset kapcsán fontosnak tartotta kiemelni, hogy

láthatóan sok a téves elképzelés, köztük például, hogy kalciummal segíteni lehetett volna a kisfiún.

Ez tévedés, hiszen semmilyen formában nem gyógyszere a kalcium az allergiás reakciók sem enyhe, sem súlyos formájának – nyomatékosította.

Gesztes Éva elmondta, ha felmerül a lehetősége, hogy valaki ételallergiában szenved, akkor elsőként érdemes elmenni allergiavizsgálatra, kiderítendő, hogy milyen súlyosságú lehet a megbetegedés. Annak alapján dől el ugyanis, hogy milyen kezelés szükséges.

Ha valakinek nagy a rizikója, hogy súlyos allergiás reakciója legyen, fel lehet írni egy önadagoló, adrenalin tartalmú tollat, amit baj esetén akár az érintett, akár a környezetében lévők tudnak használni a legsúlyosabb allergiás reakció megtörténtekor, az ugyanis

hamar, akár percek alatt fulladással és a keringés összeomlásával is járhat

– magyarázta a szakember. Enyhébb esetekben, amik azért sokkal gyakrabban fordulnak elő, elégségesnek bizonyulhatnak az antihisztamin vagy szteroid készítmények használata.

Legfeljebb bevett gyakorlat van

Iszák Tibor iskolaigazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke a tragédia kapcsán jelezte: nincs kötelező jogszabályi háttér arra vonatkozóan, hogy az iskolák informálódjanak a szülőktől a gyerek esetleges olyan – vele született, vagy később kialakult – betegségéről, ami a mindennapjait befolyásolja (például cukorbetegség vagy valamelyen allergiás jellegű betegség).

Ennek ellenére, mint mondta, náluk az a bevett gyakorlat, hogy a betegséggel élő gyerekek erre vonatkozó orvosi dokumentumait bekérik, és az iskola védőnője folyamatosan nyilván tartja ezeket. Ezen túlmenően a védőnő fel van készülve arra, hogy ha például van egy cukorbeteg, esetleg allergiás gyerek az iskolában, akkor lennie kell inzulinnak vagy adrenalinnak, illetve olyan gyógyszernek, amivel baj esetén azonnal tudják kezelni a helyzetet – tette hozzá Iszák Tibor.

Megkeresésünkre a BRFK azt közölte: az ügyben ismeretlen tettes ellen foglakozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×