INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

tranzitzóna

gulyás gergely

kormányinfó

eu-csúcs

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én.

A tranzitzónák visszaállításának lehetővé tételét kéri a kormány Brüsszeltől

Infostart

A Kormányinfón beszélt a szerdán kezdődő EU-csúcs kapcsán a magyar javaslatról Gulyás Gergely. Arról is szó volt, hogy Magyarország a V4-ekkel együtt vétóra készül energiaár-ügyben.

Szerda délután kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődik Brüsszelben az állam- és a kormányfők részvételével, a tanácskozáson Magyarországnak is lesznek javaslatai.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, az energiaárak kérdése lesz a legfontosabb téma, mert egyfajta "rezsikrízis" van mindenhol Európában a "hihetetlen magas, égbe szökött" energiaköltségek miatt. Arról beszélt, hogy a magyar álláspont szerint a világpiaci árak emelkedése mellett főként az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikája vezetett ide. A legnagyobb veszély az, hogy a bizottság ráterhelné az áremeléseket a fogyasztókra, megadóztatva a lakásokat és az autókat.

Kijelentette: a visegrádi országok

vétózni fognak ebben az ügyben,

el fogják utasítani az erről szóló brüsszeli javaslatot. A magyar kormány a "leghatározottabban elkötelezett" a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett - szögezte le.

Magyar szempontból további kiemelt téma lesz az EU-csúcson a migráció, amellyel kapcsolatban Gulyás Gergely bejelentette: a tranzitzónák visszaállításának lehetővé tételét kéri Magyarország Brüsszeltől. Szeretnék elérni:

úgy módosítsák az uniós jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza lehessen állítani. Nincs ennél hatékonyabb módja a védekezésnek

- fogalmazott.

A miniszter által ismertetett javaslat szerint mindenhol az Európai Unió határain kívül kellene dönteni a menekültstátuszról, mert nehéz kitoloncolni azt, aki egyszer uniós területre lépett.

Hozzátette, a javaslatok azért is indokoltak, mert a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018