eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szélsőjobboldali pártot tiltana be a görög kormány

A görög kormány gyorsított törvényalkotással be akarja tiltatni az Arany Hajnal szélsőjobboldali pártot. Több görög városban tüntetések és összecsapások robbantak ki azután, hogy a párt egyik szimpatizánsa halálra szurkált egy ismert baloldali rappert.

Baloldali tüntetők csaptak össze a görög rohamrendőrséggel azon a helyen, ahol a szélsőjobb Arany Hajnal párt egyik támogatója feltételezések szerint halálra késelt egy rap-zenészt.

Pavlosz Fisszasz ismert antifasiszta előadót a nyílt utcán ölték meg, amikor őt és ismerőseit körbevette az Arany Hajnal több tucat tagjából álló csoportja.

Szemtanúk szerint a rappert többször megszúrta egy férfi, aki azután érkezett autón, hogy a bandatagok felhívták telefonon. Fisszasz az utcán halt meg.

A rendőrség letartóztatta a 45 éves feltételezett elkövetőt, aki elismerte, hogy a radikális párt tagja. Feleségét is őrizetbe vették és azzal gyanúsítják, hogy bizonyítékokat próbált megsemmisíteni.

Szinte az összes görög politikai párt elítélte a gyilkosságot, az Arany Hajnal képviselője azonban a parlamentben szenvedélyes beszédben utasította vissza, hogy a pártnak köze lett volna az esethez, vagy az elkövetőhöz. Az Arany Hajnal eddig a bevándorlók elleni fellépéséről volt híres.

Miközben Görögországot fojtogatja a 28 százalékos munkanélküliség és gazdasági helyzet miatti elkeseredés, a mozgalom a harmadik legnagyobb politikai erővé lépett elő a tavaly nyári választások után, de a mandátumelosztás sajátosságai miatt mindössze 18 képviselőt delegált a 300 tagú parlamentbe. A választásokat azonban így is sikerként könyvelte el.

Fisszasz halálát követően a görög rendészeti miniszter, Nikosz Dendiasz lemondta külföldi útját, és közölte: a kormány gyorsított eljárásban törvényjavaslatot nyújt be az Arany Hajnal betiltásáról.

"Az állam és a társadalom nem fogja eltűrni az olyan cselekményeket, amelyek aláássák a jogrendszert... a támadás világos jelzés arról, hogy mire készül a párt" -mondta.

A rapper halála erőszakos összecsapásokat és tüntetéseket váltott ki. Szerdán a görög rendőrség behatolt az Arany Hajnal krétai, patraszi és thesszaloniki irodáiba.

Kommentátorok szerint a párt vezetése elveszíthette az irányítást aktivistái felett, akik a politikai elittel szemben folytatott harc katonáinak tartják magukat - jegyezte meg a Guardian brit lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×