eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Sokba kerül a jóléti állam

A második világháború után a kivérzett, elszegényedett Nagy-Britannia kormánya tette meg az első lépéseket a modern jóléti állam kialakítása felé, az általános egészségbiztosítás valamint a szociális segélyek és juttatások bevezetésével. A jóléti állam fenntartása egyre költségesebb, és a szigetország jelenleg nagy gazdasági nehézségekkel küzd. A pénzügyminiszter júniusban tesz bejelentést a közkiadások nagyarányú csökkentéséről, és ez érzékenyen érintheti a szociális politikát is.

A brit költségcsökkentési hullám nem fogja érinteni az ingyenes egészségügyi ellátást és a nyugdíjasok helyzetét, mert ez két olyan terület, amelyet minden brit kormány afféle "szent tehénnek" tekint.

De a társadalombiztosítási betegellátásban dolgozók fizetésének a befagyasztásáról szó lehet, és több szakértő helyteleníti, hogy a jómódú nyugdíjasok is kapnak télen fűtési segélyt, s a gazdag hetvenöt éven felülieknek is kijár az ingyenes televízió.

A költségcsökkentésre kiszemelt terület elsősorban a szociális juttatások régiója, ahol már ebben a hónapban lépésekre készül a kormány. A brit önkormányzatok százezrével utalnak ki általában külön erre a célra épített lakásokat rászorulóknak, főként gyermekes családoknak, igen alacsony lakbér ellenében, és most vizsgálat indul: hány szobát hányan laknak ezekben a lakásokban.

Ha kiderül, hogy vendégszobát is fenntart a kiutalt, akkor a lakbér-hozzájárulást csökkentik. Máris elterjedt erre vonatkozólag a "hálószoba-adó" elnevezés. A rendelkezés sok kiskeresetű családot igen érzékenyen érint, és elköltözési lehetőségük szinte egyáltalán nincs. Legújabban az egyházak tiltakoztak a lépés ellen. A kormány azt tapasztalja, hogy sok a munkanélküli lakbér-kedvezményezett a szociális lakásokban, és arra akarja ösztökélni őket, hogy keressenek munkát. Ami nem könnyű a recesszióval küzdő Nagy-Britanniában.

A munkaképtelennek bejelentettek segélyezését is felülvizsgálják. Ez már kezdetét is vette, és közel egymillióan mondtak le a támogatásról, és álltak munkába.

Vitathatatlan, hogy az elöregedő társadalomban reformokra szorul a szociális ellátás, de hirtelen, óvatlan lépések nyomán olybá tűnhet, mintha a gazdasági bajokkal küzdő kormány nem lenne kellő tekintettel a szegénysorúakra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×