eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Minősítenék a minősítőket is

Ki ellenőrzi a hitelminősítőket? - merült fel a kérdés az Európai Unió és a nagy minősítő cégek szembenállása nyomán. Az EU felelőssé akarja tenni a nagy hitelminősítőket az esetleges hibás besorolásokért, amire válaszul azok azzal fenyegetnek, hogy leállítják a rizikós országok minősítését. Ez azonban elijesztheti a befektetőket.

Portugáliának három hónapon belül kilencmilliárd eurót kell visszafizetnie, elemzők szerint azonban csak ötmilliárdja van, így elkerülhetetlen lesz a nemzetközi mentőcsomag bevetése. Miközben a kommentátorok szerint Portugália problémája "az elveszett évtized" volt - évi átlagban egy százaléknál alacsonyabban bővül gazdasága -, az Európai Unió a befektetők számára a rossz híreket tolmácsoló hitelminősítőket próbálja megregulázni. A közösség figyelmeztette az amerikai székhelyű szervezeteket, hogy jogilag felelősségre vonhatja őket, ha hibás minősítéseket produkálnak.

Sok európai politikus előszeretettel emlegeti, hogy a hitelminősítők korábban rendkívül optimisták voltak, és nem figyelmeztettek a sűrűsödő viharfellegekre, most pedig túlzott szigorukkal országokat sodornak bajba. Portugália eheti újabb leminősítése, és az a tény, hogy a Standard and Poor's szerint Görögország rizikósabb a befektetők számára, mint a demokratikusan választott kormánnyal nem rendelkező Egyiptom, feltüzelte az EU-t.

A hitelminősítők viszont azzal fenyegetőznek, hogy abbahagyják a kockázatos országok besorolását, mert az EU csak ködösen utal arra, mi alapján nevezhet majd "hibásnak" egy-egy besorolást. Szakértők szerint ez akár azzal is járhat, hogy a befektetők elkerülik majd az ilyen államokat, mert nem tudják felmérni, visszakaphatják-e a pénzüket.

A Moody's, a Standard and Poor's és a Fitch szava eddig szinte szentírás volt. A cégek mindent minősítenek, a vállalati tartozásoktól kezdve a nyugdíjalapokon át az államadósságig. A minősítőket igen kritikusan személő brit Guardian szerint a Moody's tavaly kétmilliárd dolláros forgalmat produkált. De ki minősíti a minősítőket? - teszi fel a kérdést a lap.

2002-ben a Financial Times emlékeztette a Moody's, hogy ha tovább folytatja Japán leminősítését, akkor a világ akkori második gazdasága lassan a HIV/AIDS által tizedelt Botswana szintjére jut a befektetők szemében. Nem öregbíti a cég jó hírét az sem, hogy jó befektetésnek nevezték a csaló menedzsmentje miatt összedőlt, és a dolgozói nyugdíjalapját elemésztő Enron energiavállalat papírjait. A minősítő emellett a pénzügyi válságot okozó, ultrarizikós amerikai lakáshitelek kockázatát sem árazta be rendesen. Sőt, a Moody's vezetése megfélemlítette elemzőit - állította egy amerikai vizsgálóbizottság előtt egy kiugrott dolgozó.

Sony Kapoor, a Re-Define nevű elemző műhely alapítója úgy fogalmazott: "A hitelminősítők teljesítménye nagyon rossz, mégis fontos elemei a pénzügyi rendszernek. Mindenki használja a minősítéseket az Európai Központi Banktól kezdve Brüsszelig. Ezt a problémát óvatosan kell kezelni" - jegyezte meg az európai ügyekkel foglalkozó elemző intézet vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×