Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kadhafi fia pénzeli Hollywoodot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az apa modellként szolgált több hollywoodi filmben a közel-keleti despota alakjához, a fiú viszont az álomgyár egyik új alkotásának megszületésében segédkezett. Kadhafi líbiai elnök fia ugyanis beszállt a filmiparba.

Szaadi Kadhafi, Moamer Kadhafi fia bizonyosan nem kapja meg a rosszfiú szerepét Hollywoodtól. A Nyugattal sokáig szembenálló elnöki sarj ugyanis egy amerikai film megszületésénél bábáskodott - a pénztárcájával.

Szaadi a két Oscar-díjas színésszel, Forest Whitakerrel és Adrien Brodyval készült Kísérlet című filmet finanszírozta, amely egy nagy sikerű német thriller újra felvett változata.

Kadhafi a fő pénzügyi forrás a Natural Selection nevű cégben, amely a Kísérlet egyik legnagyobb pénzügyi támogatója. A cég eddig 100 millió dollárt különített el filmbefektetésekre.

A komoly pénzügyi gondokkal küszködő hollywoodi stúdiók az utóbbi időben megnyitották kapuikat a közel-keleti pénzemberek előtt is. Korábban a magánvagyon-kezelő cégek és fedezeti alapok pénzelték a legtöbb filmet, de a pénzügyi válság miatt visszavonulót fújtak.

"A pénz szinte teljesen eltűnt, de mi mégis képesek vagyunk arra, hogy létrehozzunk produkciókat" - mondta a Financial Timesnak a Natural Selection vezérigazgatója.

A cégről azt tudni, hogy filmenként 15 milliót dollár tervez befektetni - a Kísérletre például 12 milliót költöttek. Az ifjabb Kadhafit azonban nem csak a pénz érdekli, hanem valódi filmrajongó hírében áll.

Hollywoodban is elismerik, hogy Líbia és a Nyugat történelmi szembenállása miatt nem mindenki tapsol majd örömében, hogy Kadhafi pénzel amerikai filmeket.