eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Emiatt maradnak karcsúak az egerek

Az egerek zsírsejtjeinek energiát adó mitokondriumban lévő tioszulfát-szulfurtranszferáz hatására maradnak az egerek karcsúak - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők tanulmányukat a Nature Medicine című szaklapban mutatták be.

"A kóros elhízottság és a diabétesz ellen védelmet nyújtó genetikai mechanizmusok felfedezése új terápiás stratégiákra irányíthatja a figyelmet, amelyek megfelelőek lehetnek a világméretű egészségügyi kihívás kezelésére" - fogalmazott Nicholas Morton, az Edinburghi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A tudósok úgy vélik, hogy a világ lakosságának negyven százalékát érintő kóros elhízottság hátterében genetikai tényezők is állhatnak.

A kutatócsoport olyan egerek génrepertoárját vizsgálta meg, amelyeket hatvan generáción át vékonynak tenyésztettek és testzsírszázalékuk csupán négyszázalékos. Összehasonlították olyan "elhízott egerekkel", amelyek testzsírszázaléka 23 százalék. Ezt követően meghatározták azokat a géneket, amelyek a vékony egereknél kétszer olyan aktívnak tűntek, mint a nagyon túlsúlyos fajtársaiknál.

Ekkor bukkantak rá a zsírszövetsejtek mitokondriumában a tioszulfát-szulfurtranszferáz nevű enzimre. Ez fokozott aktivitás mellett vékonyan tartja az egereket és megvédi őket a kettes típusú diabétesz kialakulásától, ami nyilvánvalóan közvetlen kapcsolatban áll az elhízással.

Az enzim nélkül a rágcsálók hamar diabéteszesek lettek és elhíztak.

Az enzim vélhetően javítja a mitokondrium funkcióját és hatására gyorsabban leépülnek az anyagcsere-folyamatok során keletkező oxigéngyökök és kénhidrogén-származékok.

A mechanizmus felismerése felhasználható lehet az elhízás, illetve a kettes típusú diabétesz elleni új gyógyszeres kezelés kifejlesztésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×