eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Éhínség idején nem vetették meg eleink az emberhúst

Tömeges kannibalizmusra utaló bizonyítékokat találtak egy hétezer éves temetkezési helyen kutatók Délnyugat-Németországban - adta hírül az Antiquity című szakfolyóirat nyomán a BBC. A tanulmány szerzői úgy vélik, leleteik ritka bizonyítékai annak, hogy a korai neolitikus korszak Európájában létezett a kannibalizmus.

Mintegy ötszáz ember maradványa került elő Herxheim közelében, akik vélhetően kannibalizmus áldozatává váltak. A "szándékosan megcsonkított" maradványok között gyerekek, sőt még meg sem született magzatok is voltak - közölték a kutatók. A helyszínt először 1996-ban tárták fel, majd 2005 és 2008 között újabb ásatások folytak.

A kutatást vezető Bruno Boulestin, a franciaországi Bordeaux-i Egyetem munkatársa elmondta: bizonyítékot találtak arra, hogy az emberi csontokat szándékosan vágták és törték el, ami kannibalizmust jelez. "Az állati csontokon olyan mintázatot találunk, amely azt jelzi, hogy nyárson sütötték meg őket. Ezekhez hasonló mintázatot láttunk itt az emberi csontokon is" - mondta Boulestin.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nehéz bebizonyítani a csontok szándékos feldolgozásának tényét. A kutatók egy része elutasította a kannibalizmus elméletét azzal, hogy a hús eltávolítása inkább temetési szertartás része lehetett. Boulestin szerint azonban az emberi maradványokat "szándékosan csonkították meg", és a bizonyítékok arra mutatnak, hogy közülük sokat meg is rágtak.

A korai neolitikumban terjedt el a földművelés Európában, és a kutatócsoport szerint kannibalizmus vélhetően kivételes lehetett, valószínűleg éhínség idején.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×