Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átadták a Junior Prima tudományos díjakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átadták a 2009-es Junior Prima Díjakat a \"magyar tudomány\" kategóriában pénteken a budapesti Nemzeti Galériában rendezett gálaesten. A Prima Primissima Díj 2007-ben egészült ki a Junior Prima Díjjal, alapítói ekkor három kategóriában, összesen harminc fiatalt jutalmaztak. A második évben, 2008-ban hat kategóriára bővült a díjazottak köre.

A "magyar tudomány" kategória gondozására a Magyar Fejlesztési Bank vállalt kötelezettséget; a Junior Prima Díjjal járó anyagi támogatás évente 10-10 olyan fiatal kutató munkáját segíti, akik szűkebb tudományterületükön kimagasló szellemi, tudományos teljesítményt mutatnak fel. Ebben a kategóriában a 34 évnél fiatalabb kutatók részesülhetnek a díjban és a vele járó 7000 euró anyagi támogatásban.

A tudomány kategória lehetséges jelöltjeire az MFB Zrt. által felkért tudósok tettek javaslatot a fizika, matematika, kémia, biológia, orvosi-, agrár-, föld- és műszaki tudományok, valamint a filozófia és történettudományok, az irodalom és nyelvtudományok, a gazdaságtudományok és a jogtudományok területéről.

A Magyar Fejlesztési Bank szeretne hatékonyan részt venni az értékek megbecsülésében, a kutatás és a gyakorlat közötti kapcsolat kibővítésében, a magyar gazdaság felzárkózását meghatározó ismereti háttér javításában, a kiemelkedő tehetségek támogatásában - áll az intézmény sajtóközleményében.

Az idei Junior Prima Díj nyertesei a magyar tudomány kategóriájában: Abrankó László (Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar, élelmiszertudomány); Bankó Éva Mária (Magyar Tudományos Akadémia-Pázmány Péter Katolikus Egyetem-Semmelweis Egyetem közös Neuro-Infobionika Kutatócsoportja, kognitív idegtudomány); Demeter Gábor (Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, földtudomány és történelemtudomány); Kállay Csilla (Debreceni Egyetem, kémia); Kubinyi Enikő (ELTE, Biológiai Intézet, etológia); Palla Gergely (MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport, fizika); Pap Gyula (MTA-ELTE Egerváry Kutatócsoport, 2008-tól Cornell University, USA, matematika); Sulyok Gábor (MTA Jogtudományi Intézet, Széchenyi István Egyetem, Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, jog); Széplaki Gábor (Semmelweis Egyetem, orvostudomány); Wittmann Gábor (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, agykutatás).