Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A nikotin romantikus titka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bizonyos helyzetekben - étkezések után, baráti társaságban - az egykori dohányosok erősen vágyódnak egy szál cigaretta után. Amerikai kutatók most megfejtették ennek az okát.

A nikotin a dopamin nevű hírvivőanyag segítségével gondoskodik arról, hogy az emberek a dohányzásról kellemes emlékeket raktározzanak el.

Erre úgy jöttek rá a houstoni Baylor Orvosi Főiskola idegkutatói, hogy egereket engedtek egy járatrendszerbe, amelynek egyik részén nikotin várta az állatokat, egy másik fertályon pedig sóoldat. Az egerek a kísérlet folyamán az elvárásoknak megfelelően a nikotinkamrát részesítették előnyben.

A kutatók ezután elemezték az egéragy emlékekért felelős régiójának, a hippocampusnak az aktivitását, és rájöttek a jelenség okára is: az agyi aktivitás drasztikusan megváltozott a nikotin hatására - olvasható az osztrák televízió honlapjának tudományos részlegén (www.science.orf.at).

A sóoldathoz képest a nikotin olykor akár 200 százalékkal is megerősítette az idegi összeköttetéseket, márpedig az idegsejtek közötti kapcsolat ilyen mértékű fokozásán alapul az új emlékek kialakulása. A folyamat elindulásáért az agy jutalomközpontjai voltak felelősek, amelyek a dopamin hírvivőanyag segítségével jelet bocsátottak ki. Úgy tűnik, hogy ez az úgynevezett neurotranszmitter központi szerepet tölt be az emlékek elraktározásában.

Az új ismeretek nem csupán a dohányosok számára érdekesek, hanem a kóros emlékezetkieséssel jellemezhető betegségek - mint az Alzheimer-kór - és a dopaminháztartás zavarával járó bajok - így a Parkinson-kór - kutatásához is hozzájárulnak.