Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évekig bujkál a gyógyszer elől a halálos vírus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A HIV-vírus éveken keresztül képes túlélni a gyógyszerek \"támadását\", el tud ugyanis rejtőzni a sejtekben - derült ki egy amerikai kutatásból. Az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársai több páciensben is felfedezték az alvó vírust - hét évvel azután, hogy megkezdték a terápiát, amelyre a beteg jól reagált.

A kutatás eredményéről a Proceedings of the National Academy of Science című szaklapban számoltak be. Ebből egyértelműen kiderül, hogy mennyire fontos a fertőzöttek számára a folyamatos gyógyszerszedés.

A kutatók negyven beteg állapotának alakulását követték figyelemmel, valamennyien hét éve fertőződtek meg.

Az orvosok általában nem vizsgálják a fertőzöttség mértékét az után, hogy a HIV-vírusok száma 50 alá esik egy milliliter vérben. Az NCI kutatói viszont egy nagyon érzékeny műszerrel az ennél kisebb szintet is képesek voltak kimutatni.

Megállapították, hogy - ugyan alacsony szinten - de a vírus felfedezhető a vizsgált betegek 77 százalékánál. Vagyis a hatásos terápia szinte észrevehetetlen szintre csökkenti a fertőzöttség mértékét, meg azonban nem szünteti azt. Ez pedig azt is jelenti, hogy amennyiben a beteg abbahagyja a gyógyszerek szedését, ismét megfertőződhet - és másokat is megfertőzhet, bár ennek kicsi az esélye.

A kutatók feltételezése szerint a HIV-vírus a CD4+ sejtben bújik el - ez a sejt az immunrendszer egyik legfontosabb alapköve. A sejtek nagy valószínűséggel még a terápia kezdete előtt megfertőződnek.

A kutatásban résztvevő Sarah Palmer létfontosságúnak nevezte, hogy olyan új gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek tökéletesen kiirtják a szervezetből a vírust, hiszen a hosszú távú kezelésnek meglehetősen súlyos mellékhatásai vannak.

Arra a veszélyre is figyelmeztetett, hogy a gyógyszerszedés abbahagyása miatt a szereknek ellenállóvá válhat a betegség, így a későbbi kezelés hatástalannak bizonyul.