eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Boldogok vagyunk, ha mások kudarcát látjuk

Nem elég, ha fizetésemelést kapunk, akkor vagyunk a legboldogabbak, ha tudjuk, hogy nekünk több jut, mint a munkatársaknak - ez a következtetés szűrhető le német tudósok vizsgálatából.

A Bonni Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy akkor a legnagyobb az aktivitás az agy jutalmazásért felelős területén - azaz akkor érezzük magunkat a legjobban -, ha tudjuk, hogy a nekünk járó jutalom vagy fizetésemelés több, mint másoké.

Ez az eredmény azt mutatja, hogy nem az emelés abszolút mértéke a legfontosabb, hanem a másokéhoz viszonyított nagysága.

Armin Falk, a Bonni Egyetem professzora elmondta: eredményeik ellentétesek a pénzügyi jutalmazásról kialakult hagyományos elméletekkel, amelyek az összeg önmagában vett nagyságára helyezték a hangsúlyt.

A Science-ben publikált kísérletben 38 férfi önkéntes vett részt, akik egyszerű feladatokat oldottak meg, miközben figyelték agyuk aktivitását. A helyes válaszért 30-120 eurós jutalom járt.

A tudósok azt tapasztalták, hogy a jutalmazásért felelős agyterület akkor volt a legaktívabb, amikor az illető nagyobb összeget kapott a többieknél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×