eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Piros pöttyös siklót és különleges orchideákat fedeztek fel

Vietnam középső részén új sikló-, lepke- és orchideafajokat fedeztek fel a kutatók - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A szervezet munkatársa az InfoRádióban elmondta: a délkelet-ázsiai ország középső részének trópusi hegyvidékén találtak tizenegy, eddig ismeretlen állat- és növényfajt.

Kiss Mónika közölte: a WWF szakemberei helyi biológusokkal, kutatókkal együttműködve 2005 óta keresnek új fajokat ezen az eldugott területen, amelynek egybefüggő, szinte teljesen érintetlen trópusi esőerdejébe még nem jutottak el a fakitermelő gépek és teherautók.

A WWF munkatársa hangsúlyozta: olyan fajok élnek itt, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő. Ilyen a most felfedezett sikló is, amelyet még el sem neveztek. Patakok mentén él, békákkal és kis emlősökkel táplálkozik, a fején sárga és fehér csík fut végig, pirosas pöttyök borítják, a kifejlett példányok mintegy 80 centiméter hosszúak.

1996 óta ezen a területen már hat lepkefajt is felfedeztek, ami most újabb kettővel gyarapodott.

Az orchideafajok közül három azért különleges, mert nincsen levelük, ami igen ritka az orchideáknál. Mivel nem tartalmaznak klorofillt, egyes gombákhoz hasonlóan élnek, korhadó növényekből nyerik az energiát - tette hozzá Kiss Mónika.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×