eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A magyar csapat tagjai a Horvátország elleni mérkőzés előtt tartott edzésen, középen Marco Rossi szövetségi kapitány a spliti Poljud Stadionban 2019. október 9-én. Az Eb-selejtezőcsoportjában harmadik helyen álló magyar válogatott október 10-én este a vb-ezüstérmes horvátok vendége lesz.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Sportközgazdász: "a labdarúgásnál nem nagyon van jobb közösségépítő eszköz"

Bőven van a fogyasztásnövelésen túli haszna a négy, jövő nyári budapesti Eb-mérkőzésnek Szabados Gábor szerint, aki úgy látja, merőben más miatt sikeres a magyar válogatott, mint például a Ferencváros.

A magyar labdarúgó-válogatott sikerében szerepe van a biztos gazdasági és infrastrukturális háttérnek, de a legfontosabb, hogy a szakmai stáb felkészült, és már fiatalon külföldön edződnek a játékosok - vélekedett az InfoRádióban a Szabados Gábor sportközgazdász a nemzeti együttes közelmúltjának sikerességéről.

"A klubfutballt gazdasági eszközökkel sokkal közvetlenebbül, hatékonyabban lehet segíteni, a válogatottat sokkal kevésbé, egész egyszerűen azért, mert a futball működésének legfontosabb erőforrása a futballista; egy klub tud máshonnan játékost igazolni, egy válogatott viszont nem, vagy csak nagyon-nagyon korlátozott körülmények között" - vázolta az alaphelyzetet.

Ennélfogva azt,

hogy a Ferencváros miért szerepel a Bajnokok Ligájában, és miért volt tavaly ott az Európa-liga csoportkörében, azt nagyon jól meg lehet magyarázni gazdasági elemekkel,

és arra a magyar kormány futballt támogató finanszírozási és egyéb döntései "nagyon is közvetlen hatással voltak" - tette hozzá.

"Egy válogatott működésére sokkal áttételesebben érvényesek ezek a hatások; természetesen a magyar válogatott sikerében benne van az infrastruktúra, az akadémiák jobb körülményei, de ezek mind sokkal kisebb szerepet játszanak;

kellettek olyan játékosok, mint Willi Orbán, aki teljesen a magyar futballon kívülről jött,

és a magyar válogatott kulcsembereinek többsége egyetlenegy percet sem játszott az NB I-ben; Gulácsi Péter, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik már utánpótláskorban külföldre kerültek, természetesen olyan képességekkel, hogy ez lehetővé vált" - fejtegette Szabados Gábor.

Úgy látja, a személyes képességek, kvalitások sokkal többet számítanak a játékosok és a szakmai stáb esetében a válogatottnál, mint egy klubban.

"Marco Rossi hatása erre a teljesítményre nagyon nagy.

Dárdai Pál esetében is láttuk azt, hogy milyen különbséget jelentett az ő szerepvállalása" - utalt arra, hogy Pintér Attila egy bukaresti, Románia elleni tétmérkőzés előtt került el a válogatott kispadjáról, és érkezett a berlini klublegenda "nullkilométeres" itteni edzői tapasztalattal, de óriási karizmával, és ért el a csapat pozitív meglepetésre 1-1-es eredményt.

Hogy sportgazdaságilag mit jelenthet az, hogy jövő nyáron Budapesten Eb-meccsek lesznek a magyar válogatott szereplésével, arról azt mondta, az egyik hatás a fogyasztásból fakadó bevétel, a másik a "közösségépítés" a magyar társadalomban.

"A labdarúgásnál nem nagyon van jobb eszköz a közösségépítésre" - szögezte le Szabados Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×