eur:
389
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Kína garantálja, hogy nem lesz több probléma a lángfutással

Kína olyan intézkedéseket hozott, amelyek garantálják, hogy az olimpia staféta további állomásain a tiltakozók ne zavarhassák a lángfutást. Peking ugyanakkor figyelmeztette az emberjogi kötelezettségeit firtató Nemzetközi Olimpiai Bizottságot: ne keverje bele a politikát a sportba. Közben kiderült, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sem vesz részt ünnepélyes megnyitón.

Az olimpiai láng további útja problémamentes lesz - közölte Kína, mielőtt a staféta megérkezett volna Buenos Airesbe, ahol az aktivisták meglepetéseket ígértek.

Pekingi illetékesek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a kínai fővárosban tartott ülése során próbálták meg eloszlatni az aggodalmakat. A NOB azonban hajlik arra, hogy a jövőben ne legyen nemzetközi staféta.

Jaques Rogge, a bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy "válságba kerültek a játékok" a Kína-ellenes tiltakozások miatt. Londonban több, mint 30 embert tartóztattak le, Párizsban háromszor is el kellett oltani a lángot, San Franciscóban pedig botokkal felszerelt rendőrök biztosították az útvonalat.

Rogge tett egy kísérletet arra is, hogy emlékeztesse Kínát: a rendezéssel azt is felvállalta, hogy "folytatja a szociális reformokat, ezen belül is az emberi jogi helyzet javítását". Peking azonban azt válaszolta a két tűz közé került NOB-nak: ne keverje bele a politikát az olimpiába.

Az ENSZ-főtitkár "nem ér rá"

Közben kiderült, hogy néhány nagyobb állam vezetőjéhez hasonlóan Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sem lesz ott a pekingi megnyitón. Szóvivője Ban hivatali elfoglaltságával magyarázta a döntést, amelyet négy hónappal az olimpia előtt hoztak nyilvánosságra.

A láng egyetlen afrikai állomásán, Tanzániában a staféta egyik résztvevője, dr Wangeri Maathai Nobel-díjas környezetvédelmi aktivista is visszalépett, és ezt a tibeti és a burmai néppel, valamint Darfúr lakosaival való szolidarítással indokolta.

A Peking által a tiltakozások szításával vádolt dalai láma közben a tibeti tüntetések leverése ellenére azt mondta: a kínai nép kiérdemelte, hogy megrendezhesse az olimpiát.

A bírálók azonban nem ilyen elnézőek Pekinggel szemben, és még a fáklyát kísérő biztonságiakat is az elnyomás jelképének látják. A biztonságiakat mindig az olimpiai szervező bizottság adja, és szerepük teljesen "normális" - jegyezte meg a NOB.

Az idén rivaldafénybe került kék melegítős, baseball sapkás kísérők valójában a kínai rendőrség egyik elitalakulatából kerültek ki, és feleskették őket a láng védelmére.

Sebastian Coe, a londoni olimpia szervezője durva "huligánoknak" titulálta őket, Connie Huq, az egyik fáklyavivő pedig azt monda: állandóan parancsolgattak neki, hogy mikor álljon meg, mikor fusson tovább.

Elméletben angol, francia és német alapkifejezésekre is megtanították őket, de a nyugati fővárosokban történtek után egyes kételkedni kezdtek a képzettségükben. A csoport 30 tagjának az a dolga, hogy a nemzetközi állomásokon és a repülőutakon kísérje a lángot, a további 40 tiszt pedig Kínában teszi majd ugyanezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×