eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kisteleki: Az MLSZ nélkül soha nem menekül meg a Fradi

Bármennyire is szidták a szurkolók a szövetséget, az MLSZ segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a Fradi konszolidációja - jelentette ki Kisteleki István, a szervezet elnöke az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában. A kapitánykérdés mellett arról is beszélt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség még nincs túl a krízisen, de bízik benne, hogy a válogatott minden nehézség ellenére végig harcban lesz a második hely megszerzéséért világbajnoki selejtezőcsoportjában. Az alábbiakban a sportvezetővel készült interjú szerkesztett változatát olvashatják el.

Amikor Várhidi Péter ismét szövetségi kapitányi megbízást kapott, ön hangsúlyozta, hogy továbbra is szeretne egy külföldi trénert szerződtetni szakvezetőnek, illetve sportágfejlesztési igazgatónak. Ragaszkodik ehhez?

Az MLSZ elnöksége felhatalmazott, hogy keressek egy szakembert, aki a nyugat-európai tudást behozza a szövetségbe. Ha körülnézek a világ futballcsapatainak kispadján, nem sok magyar edzőt látok. Elgondolkodtató, hogy a 8-10 éves korban zseninek tűnő tehetségekből legfeljebb egy angol másodosztályú klubnál epizódszerephez jutó játékost tudunk csak nevelni. Bár sok hátráltató tényező van, a világelitbe tartozó csehek és a horvátok példáját kell a szemünk előtt tartani. Szükség lenne frissítésre. Valaha tőlünk tanultak a világon, nem értem, mi most miért ne tanulhatnánk a világtól.

Ezek szerint a sportágfejlesztési szerep a hangsúlyosabb?

A szövetségi kapitányi szerep is ugyanilyen fontos, hiszen az A válogatott reprezentálja az adott ország labdarúgását. Várhidi Péter munkájával elégedett vagyok, a lehetőségekhez képest egy ideális megoldás, határozottan halad a megkezdett úton, de ha külföldi segítség jönne, az feljavíthatná a tehetségek ápolását, illetve jobb eredményeket lehetne elérni. Nem kétséges, hogy az egész magyar futball érdeke lenne, ha egy külföldi tréner hazánkban dolgozna.

Hogy állnak a tárgyalások?

A pénzügyi lehetőségeink döntik el, hogy ide tudunk-e valakit csábítani.

Hány jelöltje van?

Több jelölt is akad mindkét pozícióra. De csak jogilag nem kifogásolható körülményekkel, pénzáramlással számolok. Ha ez nem lehetséges, akkor felteszem a kezem, és maradhat a kapitány Várhidi Péter, aki rászolgált a bizalomra. Nem élném meg tragédiaként, ha ez lenne a vége, de a legjobb megoldás mégiscsak egy csere lehetne. Tárgyalásaim, tapogatózásaim során Henk ten Cate, a Chelsea másodedzője is külföldi tréner bevonását javasolta. Henk egyébként valószínűleg néhány előadás erejéig ismét hazánkba jön, biztosan van mit mesélnie az elmúlt éveiről.

Azt biztosan tapasztalta, hogy a magyar edzők egy része ferde szemmel néz a külföldi szakemberekre.

Nem akarom szembeállítani a magyar és a külföldi trénereket. A magyar edzők tisztességesen, jól dolgoznak, de itt is vannak bizonyos lemaradások. Nem lenne igaz, ha azt állítanám, hogy egy külföldi edzővel megváltjuk a magyar labdarúgást, de ha a válogatottal előre akarunk lépni, ez segíthet. A képzéssel, a játékos-neveléssel és a karrierépítéssel jelentős problémák vannak, 17-19 éves korban a legjobbjaink jelentős része megáll egy szinten, és soha nem tudja kihozni magából a maximumot.Amikor a válogatott játékosok jelentős része külföldi klubcsapatában nem alapember, nem ellentmondásos kiemelkedő szereplést várnia a világbajnoki selejtezősorozatban?

Azt várom el, hogy végig harcban legyünk a második hely megszerzéséért. Komoly elvárások nélkül nem lehet kimagasló eredményt elérni, de sportemberként is így kell hozzáállni egy sorozathoz. Hogyan lelkesedjen a szurkoló, ha csak az albánok és a máltaiak megelőzését tűznénk ki célként? Minden probléma ellenére állítom, hogy a Puskás Stadionban a dánok elleni nyitómeccsen több mint 50 százalék az esélyünk a győzelemre. Meggyőződésem, hogy lesz 30-40 ezer néző, a szurkolók lelkesedése pedig átragad majd a játékosokra. Mondjuk azt, hogy már annak is örülünk, ha csak 1-0-ra kapunk ki? Nem legyünk kishitűek! Mindenkinek csalódás lenne ez az eredmény! Kulcsfontosságú, hogy ezt a meccset megnyerjük.

A selejtezősorozat előtt csak itthoni barátságos meccsek lesznek. Ez nem üthet vissza?

A felkészülés és a selejtezősorozat programja is rendkívül jó, ezért különösen sokat is dolgoztunk. Az utolsó felkészülési meccs a kapitány szakmai kérésére lesz a Puskás Stadionban, ahol a dánokat is fogadjuk, az Eb előtti ellenfelek pedig maguk javasolták a budapesti helyszínt. Egyáltalán nem mindegy, hogy a csapat hogyan használja ki ezt a csaknem két hetet.

Többször hangsúlyozta, hogy az elmúlt két év a tűzoltásról szólt. Az MLSZ túljutott már a krízisen?


Nem, de a nagy problémákból, az adózási gondokból, a Kentaro-ügyből szerencsére már kilábaltunk. A gazdálkodásunk stabilizálódott, nagy nehézségek árán pedig sikerült programokat indítanunk, de a költségvetésünkből még mindig néhány százmillió forint hiányzik az igazán hatékony működéshez. Az OLLÉ-program ügyeit egy külső közhasznú társaság végzi, a projekt minden fronton támogatott, az első pályát már átadtuk, nyárig pedig 40-50 újabbat tervezünk, és remélem, hogy az év végéig eljutunk százig. A telki edzőközpont kialakításához megtettük az első lépéseket, kedvező áron megvettük a 600 millió forint értékű telket.

Miből épülhet meg a központ?

Jórészt hitelből, de ezt még úgysem olyan egyszerű megkapni, hogy a 2,5 milliárdos beruházás költségeiből 8-900 milliót adhat az UEFA, és kaphatunk egyéb fejlesztési pénzeket. Ha minden jól alakul, egy-két hónapon belül megkezdődhet a munka, az év végéig pedig átadhatjuk ezt a korszerű edzőcentrumot.

Az NB I színvonala mikor emelkedhet?


Az elmúlt évek botrányai nem használtak a sportágnak, de a klubokat működtető cégek tulajdonosi köre az utóbbi időszakban látványosan feljavult. A 12 csapatos NB I visszaállítása is segíthet, de erről a tulajdonosi tanács dönt, nem az én szavam. Megjegyzem, a FIFA illetékesei azt mondták, hogy az ország sajátosságait figyelembe véve legfeljebb 14 együttest tudnának elképzelni az élvonalban.

Rieb György, az FTC elnöke korábban többször hangsúlyozta, hogy klubja sorsának rendeződése sokat lendíthet a magyar labdarúgáson.


Ezzel teljesen egyetértek, de hadd emlékeztessek a MLSZ szerepére. Bármennyire is szidták a szurkolók a szövetséget, az MLSZ segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a Fradi konszolidációja. Az első lökést mi adtuk meg az FTC-nek, nekünk köszönhető, hogy az egyesületet jegyző korábbi vezetők elkerültek onnan. A Ferencváros nagy húzóerőt jelent majd, remélem, két-három éven belül a nemzetközi porondon is eléri most kitűzött céljait, itthon pedig erősíti a klubok közötti rivalizálást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×