eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Polgár Judit elijesztette az ellenfeleket

Összesen 41 sakkpartit játszott Polgár Judit vasárnap délután egy fővárosi szállodában, ahol nővérei, Zsuzsa és Zsófia ellen is asztalhoz ülhettek az érdeklődők. Az InfoRádiónak Polgár Judit egyebek mellett magyar csapatbajnoki címéről, Polgár Zsuzsa pedig az Egyesült Államokban a vezetése alatt formálódó egyetemi sakkintézetről beszélt.

A szimultán-mérkőzésekről Polgár Judit azt mondta: egy ilyen esemény elsősorban fizikail kihívás, ugyanakkor vannak nehéz ellenfelek is.

Ilyenkor lelkileg és fizikailag is kell felkészülni, hogy az ember bírja, és összeszedettnek kell lenni, hiszen általában sokkal gyengébbek az ellenfelek, ezért is tudunk szimultán 30-35 partit játszani - tette hozzá.

Az elisztai világbajnoki selejtezőről, a Barajevvel szembeni vereségéről Polgár Judit úgy fogalmazott: a (páros) meccsei sokszor nem úgy sülnek el, ahogy szeretné, és a vereség azért is fájóbb, mert ezekre sokkal többet és koncentráltabban készül, mint egy tornarendszerű versenyre.

A magyar bajnokságban nyújtott teljesítményéről - a Nagykanizsát bajnoki címhez segítette - minden idők legjobb női sakkozója azt mondta: öröm volt számára visszatérni a magyar sakkozásba.

"Én nem hoztam sok pontot a csapatnak, de elijesztettem az ellenfeleket" - viccelődött a nagymester.

Egyetemi sakkintézet

A három Polgár-nővér közül Polgár Zsuzsa érte el a legjobb eredményt a szimultán mérkőzések során. Az Egyesült Államokban élő, volt női világbajnok 38 meccsből 31-et megnyert, 5 döntetlenre végződött és csak kétszer veszített.

Polgár Zsuzsa nem zárta ki, hogy még visszatér az aktív sakkozáshoz, de erre biztosan nem a közeljövőben kerül sor.

A korábbi női világbajnok kitért arra is, hogy most a legtöbb idejét a nevét viselő, a Texasi Műszaki Egyetemen (Texas Tech University) működő sakkintézet vezetése köti le; amely néhány hete alakult, így most kell mindent elindítani, beleértve a kutatómunkát, a sakkcsapat megszervezését és a tanítást is.

Ez nagyon széles körű és nagyon érdekes munkakör - fűzte hozzá.

Jól sakkozó diákokat szeretnénk az ottani egyetemre beszervezni, ösztöndíjakat is tudunk ajánlani, beszéltem több fiatal magyar mesterrel is - vázolta a lehetőségeket Polgár Zsuzsa.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×