Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az utcákon ünnepelnek, mert a FIFA féltette a gyepet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalosan csak pénteken kezdődik az első meccsel a németországi foci vébé, Münchenben, Hannoverben és Berlinben azonban már ünnepelnek a szurkolók: a berlini Brandenburgi kapu előtt közel 20 ezren nézték szerda este az ünnepi tűzijátékot és lézershow-t, amellyel megnyílt a szurkolók számára a vébé idejére fenntartott közel két és fél kilométeres sétálóutca.

A berlini rendezvényre lényegében az Olimpiai Stadionba tervezett gála helyett került sor, miután a Nemzetközi Labdarugó-szövetség még januárban lemondta az osztrák André Heller által összeállított látványos megnyitóünnepséget. A FIFA ugyanis állítólag féltette az olimpiai stadion gyepét - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

A vébé nyitómérközését Németország és Costa Rica válogatottja játssza. Már azt is tudni, hogy a német csapatból hiányozni fog Michael Ballack, mert a csapatkapitány múlt heti sérüléséből a vártnál csak jóval lassabban épül fel.

35 ezer orvos a stadionokban és az utcákon

A mérkőzések idejére 35 ezer orvost, illetve ápolót mozgósított a német Vöröskereszt. A játszmák színhelyén úgy helyezik el az egészségügyi személyzetet, hogy a lelátókon bárkit 4 percen belül el tudjanak érni. Mint a németországi Vöröskereszt szóvivője elmondta: a 18. labdarúgó vébé lesz a legnagyobb kihívás a szervezet számára.

Azonban nemcsak a sportstadionokban, hanem a városközpontokban felállított óriás-vásznak környékén is összesen 15 ezren állnak majd készenlétben az elsősegély-nyújtásra.

A Vöröskeresztnél azt feltételezik, hogy munkatársaikra nagyobb szükség lesz az óriás-vásznak körül, ahol csak állni lehet a két félidő alatt, mint a kényelmes lelátókon.

Felkészültek egy esetleges terrortámadásra is


Az egészségügyi hatóságok felkészültek a tömeges ételmérgezések kezelésére is, sőt egy esetleges terrortámadásra is: a különböző kórházakban legalább 1600 ágy áll készen sebesültek befogadására.

A belügyminiszter azonban ismételten igyekezett megnyugtatni a lakosságot: semmilyen konkrét értesülésük sincs arról, hogy bárki is erőszakos cselekményre készülne a foci vébé idején.