eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tudományos fenntartások Mel Gibson sikerfilmje kapcsán

A maja kultúráról keveset tudhat meg az, aki megnézi Mel Gibson Apocalypto című filmjét a mozikban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a film inkább csak az emberáldozatokra koncentrál, de itt is vannak tudományos fenntartások.

Gyarmati János régész az InfoRádióban elmondta: a filmen látszik a törekvés arra, hogy információkat adjon a majákról, ez azonban csak félig sikerült. A film egészében ugyanis a maja kultúra csak kis szerepet kap, ráadásul csak keveset tudhatunk meg erről a kultúráról.

Szinte csak arról kapunk információt, hogy a maják gyakorolták az emberáldozatot. Az azonban már nem derül ki, hogy ezt azért tették, hogy biztosítsák az istenek jóindulatát.

Láthatók akciójelenetek, amelyek azonban a régész szerint olyan magasra emelik a nézők ingerküszöbét, hogy a hagyományos ismeretterjesztő filmekre már nem lesznek kíváncsiak.

Gyarmati János leszögezte: a közép-amerikai, spanyol hódítás előtti kultúrákban létezett az emberáldozat, bár a kutatók sokáig azt hitték, hogy a maják békés, harcot kerülő civilizációt alakítottak ki.

A kérdés az, hogy vajon náluk is olyan tömeges volt-e ez, mint az aztékoknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×