eur:
390.09
usd:
365.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Borat kitálalt, és nem kímélte az amerikaiakat

Megtörte a hallgatást Sasha Baron Cohen a mozikban látható Borat-film főszereplője. Az áldokumentumfilm egy kazah újságíró csetléseit-botlásait követi nyomon az Egyesült Államokban, amelynek során a lassú felfogásúnak tartott idegen előtt az emberek bevallják gyakran rasszista előítéleteiket. Cohen most egy interjúban azt mondta: azok, akik szerint Kazahsztánt próbálja kifigurázni, félreértik.

Második hete vezeti az amerikai mozikban a nézettségi listákat a Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című áldokumentumfilm. Ez annál is meglepőbb, mert a Sacha Baron Cohen brit humorista által kitalált fiktív riporter gyakran a legrosszabbat hozza ki a rejtett kamerával felvett amerikai polgárból.
Például amikor a New York-i metrón két puszival próbál köszönteni egy ismeretlent, akkor trágár szavakkal zavarják el és majdnem megverik. Egy arizónai bárban pedig előadja a "dobd a zsidót a kútba" című dalt, amely semmiféle ellenérzést nem vált ki a nézőkből.

Cohen ugyanakkor sokkal nagyobb felháborodást váltott ki Kazahsztánban, mivel az ottani kormány úgy érezte, a világ majd azt hiszi, hogy tényleg olyan az ország, ahogy ő bemutatja: tehát a kazahok asszonyverő antiszemiták, akik erjesztett kancavizeletet itatnak a nőkkel.

Baron Cohen, akinek másik kreatúrája a debil álrapper, Ali G, most első ízben adott interjút civilben: elmondta: meglepődött, amikor megtudta, hogy a kazah kormány a New York Times-ban egész oldalas hirdetésben akarta eloszlatni Borat hazugságait.

"Mindig bíztam abban, hogy a közönség felfogja, ez egy kitalált ország és az egésznek az a célja, hogy előhozzam az emberek előítéleteit" - mondta a Rolling Stone magazinnak adott exkluzív interjújában.

"Nem a kazahokat figurázom ki, hanem azokat, akik azt hiszik: tényleg van egy olyan ország, ahol a melegeknek kék kalapban kell járniuk és a nők ketrecben laknak". Szerintem a film azt mutatja be, milyen abszurd dolog a rasszizmus, legyen az a feketék iránti gyűlölet, vagy antiszemitizmus - mondja.

A 35 éves Baron Cohen vallásos zsidó, aki betartja a szombatot és kóser ételeket eszik. Mint az interjúban elmondja: a zsidós viccei a szüleinek is tetszettek, Izraelben élő 91 éves nagyanyja pedig egy éjszakai vetítésen nézte meg a filmet, majd felhívta és gratulált neki.

A történész diplomával rendelkező színész kitér az interjúban a holokausztra is, és azt mondja: annak egyik kiváltója a közöny volt, amelyet ő is tapasztalt Borat antiszemita viccei kapcsán.

A Borat-jelenség szinte mindennap felbukkan valahol a médiában. Pár napja egy török férfi jelezte: szerinte Baron Cohen az ő személyiségét lopta el, miután láthatta tört angolsággal írt bemutatkozását a honlapján.

Az egyik vidéki brit városban pedig a helyi mozik lengyel feliratokkal is vetítik a filmet, hogy az ott élő, nagyszámú lengyel dolgozók se maradjanak le róla.

A nemzetközi sajtó sokat cikkezett arról, hogy mennyire kinevetteti magát Kazahsztán, amiért vehemensen tiltakozik a film ellen.

Úgy tűnik, a kazahok vették a lapot, mert meghívták Boratot, hogy látogasson el az igazi Kazahsztánba.

Ha esetleg elkészülne egy második Borat film is, akkor talán a nézők tudatlanabb része is ráébredne egy egyszerű dologra: a kazahoknak ázsiai arcuk van, szemben Borat inkább török, vagy azeri ábrázatával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×