eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
ukrán drónok
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Halálos áldozatai is vannak az Oroszországot ért tömeges dróncspásnak

Ukrajna nyolc orosz régiót támadott pilóta nélküli repülőgépekkel szombatra virradóan, az orosz légvédelem ötven drónt lelőtt, a célpontok nyilvánvalóan energetikai létesítmények voltak - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem huszonhat drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le. Két ember - egy törött lábú nő és egy férfi - meghalt egy rakétacsapásban, amely tüzet okozott a házukban - közölte a közösségi médiában Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

A közigazgatási vezető később hozzátette, hogy egy aknatámadásban megsebesült várandós nő is meghalt a magzatjával együtt egy kórházban, Sebekino járásban. A Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban másik három ember is megsebesült.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint szombat délután további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett.

Jelentések szerint ukrán drónokat semmisítettek meg a nyugat- illetve dél-oroszországi Brjanszki, Kurszki, Tulai, Szmolenszki, Rjazanyi és Kalugai területek felett is, valamint Moszkva térségében.

A Kalugai terület közigazgatási vezetője, Vlagyiszlav Sapsa szombaton közölte, hogy dróntámadásban kigyulladt egy elektromos transzformátor; Alekszandr Bogomaz brjanszki, valamint Vaszilij Anohin szmolenszki kormányzó is üzemanyag-raktárakban és energetikai létesítményekben keletkezett tüzekről számolt be.

Az utóbbi hónapokban orosz kőolaj-finomítók és terminálok váltak az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjaivá a több mint két éve tartó háborúban. Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, de a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.

Kijev hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az oroszországi kőolaj-finomítók elleni támadásokat,

csupán annyit közölt, hogy ezek a létesítmények legitim célpontok, miután az orosz katonai erőfeszítéseket támogatják. Roman Sztarovojt, a Kurszki terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy Tyotkino falut kazettás lőszerekkel lőtték, de senki nem sebesült meg a támadásban.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a Déli Hadseregcsoport műveleti területén - a "Donyecki Népköztársaság" Makszimiljanivka, Sztupocski, Paraszkovijivka és Kalinyina térségében - az utóbbi 24 órában a javukra változott a harci helyzet, az ukrán hadsereg ez idő alatt 610 katonát veszített.

A Középső Hadseregcsoport javította taktikai helyzetét, és az ukrán fegyveres erők nyolc ellentámadását verte vissza a tárca szerint, míg a Nyugati Hadseregcsoport egy nap leforgása alatt Harkiv megyében előnyösebb állásokat foglalt el, visszaverte az ostromló orosz hadsereg három támadását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×