eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Side View with the Inscription german Polizei (Police)
Nyitókép: Getty Images/webclipmaker

Nincs nyugalom Bécsben: újabb fegyvertilalmi övezetet kellett bevezetni

Az osztrák főváros 10. kerületében az ismétlődő késes támadások miatt kellett lépni, de a belügyminiszter további szigorításra készül.

A napokban huszonnégy órán belül két késes támadás történt az osztrák főváros 10. kerületében, a Favoritenben. A két támadást fiatalkorúak követték el a kerület központjának számító Reumannplatzon, illetve a Keplerplatzon. A második merénylete épp az után történt, hogy az osztrák belügyminiszter részt vett egy különleges rendőri akcióban, amelyet a Bécset erősen sújtó fiatalkorú bűnözés ellen szerveztek.

A történtek nyomán a hatóságok most újabb intézkedést hoztak:

a Reumannplatzot és közvetlen környékét fegyvertilalmi övezetté nyilvánítják.

A létrejövő tilalmi zóna már a második ilyen jellegű övezet az osztrák fővárosban, a Leopoldstadt kerületében lévő, közlekedési csomópontnak számító Praterstern vasútállomást körülölelő körzet mellett. Hasonló tilalmi övezetek létesítettek korábban Innsbruck két körzetében is.

Az újabb bécsi tilalmi övezet létrehozását a belügyminiszter "csak az első lépésnek" nevezte. Az elmúlt hetek támadásaira utalva hangoztatta, hogy ezek az intézkedések nem elegendők, és határozottabban kell fellépni a fiatalkorúak bűnözése ellen.

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a fegyvertilalmi övezetek csak három hónapig "élnek", ezt követően az illetéke hatóságoknak meg kell hosszabbítaniuk a tilalmat. A Der Standard beszámolója szerint ezekben az övezetekben a hatóságok alapos gyanú esetén fegyverek után kutatva ellenőrizhetnek embereket.

Szigorúan tilos olyan fegyver, illetve veszélyes tárgy viselése, amely alkalmas, illetve felhasználható erőszakos cselekmény elkövetésére.

A rendőrség szerint ez leginkább a késekre vonatkozik, noha a rendelet erről kifejezetten nem tesz említést. A lap ezel kapcsolatban utalt arra, hogy a pratersterni körzetben a hatóságok tavaly több mint száz fegyvert koboztak el, ezek túlnyomó többsége, szám szerint 85 kés volt.

Bécs polgármester, Michael Ludwig az újságnak adott nyilatkozatában a fegyvertartási törvény szigorítását sürgette. A lap értesülése szerint Gerhard Karner belügyminiszter a bécsi zónák mellett az egész országra kiterjedő fegyvertilalmi szigorításokat szorgalmaz. A miniszter állítólag már szakértőket bízott meg a tervezett intézkedések kidolgozásával. Az újság idézte a belügyminisztert, aki szerint a rendőrségnek hatékony jogosítványokat kell biztosítani biztosítani a fegyverek, elsősorban a kések elkobzására.

Felmerült a büntetőjogi felelősség korhatárának az eddigi 14 évről történő csökkentése is, az osztrák parlament ugyanakkor a közelmúltban elvetette az ellenzéki Szabadságpárt azon javaslatát, hogy az érvényben lévő korhatárt 12 évre csökkentsék.

Korábbi tudósítások szerint országos problémát jelent ugyanakkor az is, hogy nincs megfelelő számű rendőr. A bécsi Favoritenben jelenleg 300 rendőr dolgozik, de a kerület polgármestere szerint ennél többre lenne szükség.

A belügyminisztérium szerint Ausztriában az elmúlt években jelentősen megnőtt a kiskorúak, illetve a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. A leggyakrabban elkövetett cselekmények közé tartozik a lopás, a rongálás, a testi sértés, a súlyos fenyegetés, valamint a betöréses lopás, továbbá a kábítószeres visszaélés is.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×