eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyolc miniszter ellen nyomoznak korrupció miatt

A brazil legfelsőbb bíróság engedélyezte kedden a nyomozást nyolc miniszter és mintegy száz további vezető politikus ellen abban a hatalmas korrupciós ügyben, amelynek a főszereplői a Petrobras állami olajvállalat és az Odebrecht építőipari cég.

Rodrigo Janot brazil főügyész legutóbb márciusban kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy vizsgálatot indíthasson 83 vezető politikus ellen.

A nyolc miniszter Michel Temer elnök kormánya tagjainak majdnem az egyharmada, de a vizsgálandók között van az államfő több tanácsadója is.

A legfelsőbb bíróság elnökének, Edson Fachinnak a keddi döntése 74 másik vizsgálatnak az eredménye, amelyeket az Odebrecht jelenlegi és korábbi vezetői ellen folytattak le, és amelyek közül sok vádalkuval végződött.

A vizsgálandók listáját a legfelsőbb bíróság honlapján lehetett olvasni kedd este. Köztük van

  • Aloysio Nunes külügyminiszter,
  • Elisehu Padilha elnöki kabinetfőnök,
  • a parlamenti alsóház elnöke, Rodrigo Maia,
  • és a szenátus elnöke, Eunicio Oliveira is.

Claudio Couto, a Sao Pauló-i Fundacao Getulio Vargas egyetem politológia-professzora azt mondta az AP hírügynökségnek nyilatkozva, hogy ez a

tömeges nyomozás "szökőárat" fog előidézni a brazil belpolitikában.

"Minden pártból és minden szövetségi államból van valaki köztük, de a kongresszus mindkét házából is. Ez a bizonyítéka annak, hogy a korrupció Brazíliában rendszerszerű, és nagy a veszélye annak, hogy az egész kormányzat akár már holnap összeomlik" - tette hozzá.

Az összes vizsgálandó politikus tagadja, hogy bűnös volna. Temer elnök ellen pedig azért nem lehet eljárást indítani ebben a korrupciós ügyben, mert hivatalban lévő államfő ellen csak olyan ügyben indítható nyomozás, amelyet a gyanú szerint hivatali ideje alatt követett el. Közben Temer ellen per folyik azzal a váddal, hogy illegálisan finanszírozta a kampányát. Ha ebben elítélik, akkor le kell mondania.

A Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel Brazíliában, amelynek keretében építőipari cégek politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak fizettek kenőpénzeket a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.

Temer elnök februárban azt mondta, hogy kész felfüggeszteni hivatalából kabinetjének a vizsgálat alá vont bármely tagját, felmenteni viszont csak vádemelés esetén fogja őket. A brazil törvények értelmében miniszterek, valamint szövetségi szenátorok és képviselők ellen csak a legfelsőbb bíróságon indulhat eljárás, ezek azonban gyakran évekig is elhúzódnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×