eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Autóbomba robbant Délkelet-Törökországban - halottak

Nagy erejű autóbomba robbant a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Mardin tartomány Midyat városának egyik rendőrőrse előtt szerdán, három ember meghalt, egy rendőr és két civil, 34 ember pedig megsebesült, köztük 7 személy állapota súlyos - jelentette a Habertürk török hírtelevízió.

A Dogan török hírügynökség felvételei alapján a környező épületekben nagyon komoly károk keletkeztek, a rendőrőrs fele megsemmisült, házoldalak omlottak le, falak szakadtak be, a közeli kereszteződésben szinte mindent elsöpört a légnyomás. Szakértők szerint a pokolgép tömege meghaladta az 500 kilogrammot. Egyelőre nem tisztázott, hogy öngyilkos merénylet történt-e, vagy pedig távirányítóval hozták működésbe a detonátort.

Binali Yildirim török miniszterelnök egyértelműen a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet tette felelőssé a robbantásért, azonban még egyetlen szélsőséges csoport sem vállalta magára a merényletet.

Az eset egy nappal azután történt, hogy kedden Isztambul európai oldalán, a belváros Vezneciler kerületében felrobbant egy parkoló autóba rejtett pokolgép. A célpont akkor a rendőrség két elhaladó kisbusza volt, a detonátort a tervezett pillanatban távirányítóval hozták működésbe. Az incidensben 12 ember meghalt, köztük 7 rendőr és 5 civil, további 35 személy megsebesült. A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be. A hatóságok a merénylettel kapcsolatban 4 embert őrizetbe vettek. Ők annak az autónak a bérlésével hozhatók összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették.

Recep Tayyip Erdogan államfő a PKK-t vádolja a keddi merényletért, a török sajtó az incidens "tipikus" körülményeire hivatkozva osztja az elnök álláspontját. A sebesültek túlnyomó többsége már elhagyhatta a kórházakat, de elkövetőként még nem jelentkezett terrorszervezet.

A PKK gyakran követ el autóbombás merényleteket az ország délkeleti részében. A célpontok többnyire a török biztonsági erők tagjai, így katonai, csendőrségi vagy rendőrségi objektumok és konvojok. Az utóbbi hónapok akciónál megfigyelhető volt, hogy a terrorszervezet a korábbiakhoz képest egyre nagyobb hatóerejű pokolgépeket használ.

Törökországban két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a biztonsági erők és a kurd autonómiáért küzdő fegyveresek között. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a terroristáknak nyilvánított kurd felkelők ellen az ország délkeleti részében, a PKK a sikertelen közelharc következtében jelentős területeket vesztett. Szakértők szerint a visszavonulásokkal párhuzamosan, egyfajta reakcióként a terrorszervezet településközpontokban igyekszik végrehajtani támadásokat, több esetben az ország nyugati részében található nagyvárosokban. Az 1984 óta tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×