Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Õrizetbe vették a neonáci párt vezetőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Görögországban őrizetbe vették az Arany Hajnal nevű neonáci párt vezetőjét. A görög neonáci párt vezetőjét bűnszövetkezet megalakításával vádolják, egy gyilkosság miatt indították a nyomozást a párt ellen.

A görög rendőrség szombat reggel őrizetbe vette Nikosz Mihaloliakoszt, az Arany Hajnal neonáci párt vezetőjét. Bűnszövetkezet megalakításával gyanúsítják. Pártjának öt parlamenti képviselője ellen is letartóztatási parancsot adtak ki. A rendőrség terrorelhárító egysége keresi őket.

További letartoztatási parancsok kiadása is várható. Az Arany Hajnal ellen azért indítottak nyomozást, hogy kiderüljön: szervezeti szinten is köze volt-e Pavlosz Füszasz antifasiszta rapper meggyilkolásához. Füszasz megölésével a párt egyik 45 éves hívét gyanúsítják. Az Arany Hajnal tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött.

A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők a hét elején. A neonáci párt 18 parlamenti képviselője korábban burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy lemond mandátumáról. Márpedig emiatt időközi választást kellene kiírni helyük betöltésére, és e választás kampánya csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet a súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködő országban.

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a gyilkosság óta harmadával csökkent az Arany Hajnal támogatottsága.