eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megszűnhet a liberális frakció a pozsonyi parlamentben

Kérdésessé vált a szlovák törvényhozás legkisebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti frakciójának jövője, miután kedden a tömörülés képviselőinek csaknem fele kilépett a pártból és annak frakciójából.

A 150 fős pozsonyi törvényhozásban 11 mandátummal rendelkező, Richard Sulík vezette SaS öt képviselője - egyben vezetőségi tagja - a saját kilépésével együtt bejelentette, hogy az SaS további, csaknem nyolcvan tagja szintén elhagyja a pártot.

Mivel a házszabály legkevesebb 8 képviselőhöz köti egy parlamenti frakció létét, valószínűleg megszűnik a liberálisok frakciója a szlovák törvényhozásban.

A SaS volt alelnöke, Jozef Kollár vezette csoport távozása egy a párton belül hónapok óta tartó hatalmi harc végére tett pontot. A liberális párton belüli viszálykodás azt követően éleződött ki, hogy Sulík leváltotta az alelnöki posztról Kollárt, aki az SaS márciusi tisztújító közgyűlésén sikertelenül indult az elnöki poszt megszerzéséért.

A szakadás kérdésessé teszi a rövid, de viharos múltra visszatekintő - és elemzők szerint az Iveta Radicová vezette előző kormány bukását is okozó - párt jövőjét. A 2010-es választások előtt alakult SaS képviselői voltak azok akik 2011 őszén elutasították az euró mentőöv jóváhagyását, aminek elfogadását később Iveta Radicová a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötötte össze, gyakorlatilag megbuktatva magát.

Az SaS-ből távozók a párt jelenlegi irányvonalának radikalizálódásával, valamint a vezetés szerintük elfogadhatatlan belső kommunikációjával indokolták lépésüket, s a továbbiakban egy Liberális Egyezség nevet viselő platformban kívánnak tovább politizálni. Richard Sulík a párt "megtisztulásaként" értékelte a távozók lépését.

A fejleményt politikai elemzők az ellenzék hosszabb ideje tartó felaprózódásának részeként értékelik, rámutatva arra, hogy a szakadás könnyen a liberális párt megszűnéséhez vezethet.

"Az SaS egy haszonelvű gondolkodásmódot képviselő, csekély taglétszámú liberális párt, amelyet gyakorlatilag csak a népszerű vezetői húzták, s tekintélyük megroppanása e képződménynek a végét jelenti" - mondta az MTI-nek Öllös László politológus, aki szerint az ellenzék széttöredezését az okozza, hogy a rendszerváltás után létrejött pártok értékrendje kimerülőben van.

Egy másik neves szlovák politológus, Miroslav Kusy szerint az SaS széthullása a legutóbbi parlamenti választásokon való gyenge szereplés következménye, s csodának kellene történnie ahhoz, hogy az SaS visszatérjen a parlamentbe a 2016-os választásokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×