Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliós tüntetés Barcelonában a katalán függetlenségért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy másfél millió ember tüntetett békésen kedden Barcelonában Katalónia függetlenségéért.

A demonstrálók azzal vádolják a spanyol központi kormányt, hogy belerántja a válságba az országos átlagnál gazdagabb északkeleti tartományt.

A tüntetést Katalónia Napja alkalmából szervezték meg, és a résztvevők számára vonatkozó becslést egy rendőrségi szóvivő közölte.

A város központjában, a katalán zászlókkal fellobogózott Katalónia téren felállítottak egy hatalmas zászlót, amelyre angolul ezt írták: "Katalónia lesz Európa következő független állama".

A spanyoltól különböző nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok egyre inkább úgy érzik, hogy Madrid mostohán bánik velük. Artur Mas, Katalónia elnöke el akarja érni a központi kormánnyal folytatandó tárgyalásokon, hogy a régió emelhesse az adókat, és ezek bevételeit maga költhesse el.

A munkanélküliség országos átlagban 20 százalékos. A válság miatt és nemzetközi pénzügyi segítségért cserébe Spanyolország megszorító intézkedéseket vezetett be. A katalánok úgy érzik, az ő gazdasági helyzetük nem indokolná ezeket az intézkedéseket, és ők többet adnak a közösbe, mint amennyit kapnak az ország többi részétől. Katalónia gazdasága nagyobb, mint Portugáliáé, a spanyol össztermék ötödét teszi ki.