eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vajon meddig marad helyén a miniszterelnök?

Bár az angol kormány tagjai egymás után nyilatkoznak arról, hogy nem akarják lemondatni a népszerűtlen miniszterelnököt, Gordon Brownt, politikai megfigyelők úgy látják, hogy a Munkáspárt berkeiben növekszik azoknak a tábora, akik szerint Gordon Brownnal nem lehet megnyerni a következő választást.

Az ellenzéki konzervatív pártot vezető David Cameron energikus és népszerű, Tony Blair utódja, Gordon Brown vele szemben fáradtnak, erélytelennek tűnik mellette.

Már nem csak az iraki háborúról és az azzal kapcsolatos félrevezetésekről van szó, hanem egy fizikailag előnytelen megjelenésű, modorában nem valami kellemes politikusról, aki éveken át hitette el magáról pénzügyminiszterként, hogy Anglia jóléte neki köszönhető.

Ám most, amikor megrendült a szigetország gazdasági helyzete, az eddig alacsony infláció elkezdett növekedni, a nemzeti valuta, a font értéke meg lefelé. A választópolgárok ezek után már nem hiszik, hogy Gordon Brown meg tud birkózni a világgazdaság Angliát is érintő új kihívásaival.

A minap egy veterán munkáspárti képviselőnő halála miatt időközi választás volt egy szilárdan szocialistának hitt kerületben, és a konzervatív jelölt nagy szavazatelőnnyel elhódította a mandátumot.

Ezzel összefüggésében a brit Munkáspárton belül egyre többen érzik tehertételnek Gordon Brownt. A párt szabályzata szerint leváltása formálisan úgy történhetne, hogy legalább hetven labour parlamenti képviselő közös petícióban felszólítja a lemondásra, ez a sokkszerű megoldás azonban nem tenne jót a pártnak.

A helyzet alakulása felett borongó kabinettagok eközben csendben elkezdték rábírni Brownt: a párt érdekében távozzék az ország éléről. Annál is inkább, mert nincs hiány utódjelöltekben. A következő parlamenti választásra elvben bármikor sor kerülhet, de a gyakorlatban bizonyára csak másfél év múlva jön el az ideje, addig megfordíthatná a Munkáspárt sorsát és bizonyíthatná képességeit egy olyan új kormányfő, aki lendületben és karizmatikus személyiségben nem marad el az ellenzéket vezető David Cameron mögött.

Sőt emellett még megfelelő elképzelései is vannak a gazdasági, egészségügyi ellátási és közbiztonsági problémák megoldására.

A legtöbbet emlegetett utódjelölt David Milliband jelenlegi külügyminiszter. Fiatal, rokonszenves és éles eszű. Egyelőre kiáll Gordon Brown mellett, de már nem állítja oly határozottan, hogy esze ágában sincs a helyére törni.

Június folyamán fordulhat valamicskét a kerék, ugyanis 5-én megbukhat a parlamentben az embriók őssejtjeinek felhasználásáról szóló törvénymódosítási javaslat, minek következtében lemondana az egészségügyi miniszternő.

Brown 27-én lesz egy éve a miniszterelnöki székben, és az értékelése bizonyára igen negatív lesz. Ha azután képes lesz a megújulásra, nem követ el nagy hibát és sikerül elhallgattatnia a pártján belüli forrongókat, akkor talán ő marad az ország élén a szeptemberi pártkonferencia után is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×