eur:
388.99
usd:
360.75
bux:
68781.53
2024. május 7. kedd Gizella

Depressziós több százezer amerikai katona

Mintegy 300 ezer amerikai katona szenved súlyos depresszióban az Irakban és Afganisztánban töltött szolgálat következtében, a washingtoni Rand Corporation legfrissebb kutatása szerint.

Iraki vagy afganisztáni szolgálata következtében csaknem 300 ezer amerikai katona szenved súlyos depresszióban, a Rand Corporation legfrissebb kutatása szerint - írja a távirati iroda. A csütörtökön bemutatott kutatás szerint az érintett katonáknak csak mintegy a fele fordult orvoshoz panaszaival.

A félezer oldalas tanulmány az első olyan nagyszabású felmérés, amely magánkezdeményezés alapján vette górcső alá e területet. A kutatás részeként csaknem kétezer háborús veteránt - aktív katonákat, illetve a hadseregből már leszerelt embereket - kérdeztek meg.

Terri Tanielian, a felmérés társvezetője az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: ha ezek az Irakban és Afganisztánban szolgált katonák nem kapnak megfelelő, hatékony kezelést, annak rájuk és az amerikai társadalomra nézve is hosszú távú következményei lesznek.

A felmérés megállapításai a jelek szerint egybevágnak a veteránok mentális zavarairól korábban közölt kormányzati jelentésekéivel. Az amerikai védelmi minisztérium azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy a harctéri szolgálat után hány katonánál diagnosztizáltak mentális zavarokat, illetve hányat kezelnek ilyen problémákkal.

A szakember szerint a Rand Corporationt részben az információhiány inspirálta a kutatásra. A veteránügyek amerikai minisztériuma áprilisban közölte, hogy nyilvántartása szerint mintegy 120 ezer olyan veteránnál állapítottak meg különféle mentális zavarokat, akik a két hadszíntér valamelyikén szolgáltak, de időközben távoztak a hadsereg kötelékéből. E 120 ezer főből csaknem 60 ezernél jelentkezik a súlyos sérelmet követő sztressz-rendellenességnek - vagy poszttraumás sztresszbetegség - nevezett tünetegyüttes.

A vérnyomásugrással, sírógörccsel, reszketéssel, izzadással járó tünetcsoport a tragikus helyzet újbóli átélésével járhat együtt, és nagyon megviseli az áldozatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×