eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyre többen gondolnak a bojkottra

Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Nem sokkal később a Fehér Ház bejelentette: George W. Bush amerikai elnök a tibeti helyzet és Nicolas Sarkozy francia államfő kilátásba helyezett bojkottja ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián. Arra az újságírói kérdésre, tervezi-e Bush, hogy ne

Az államfő, akit a délnyugat-franciaországi Tarbes-ban tett látogatása során újságírók kérdeztek a tibeti események kapcsán egy lehetséges bojkottról, úgy nyilatkozott, hogy "minden lehetőséget nyitva hagy", egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált.

Ugyanakkor nem mondta meg, hogy a nyitóünnepség bojkottjára gondol-e vagy pedig az egész játékokéra.

"Azt akarom, hogy kezdődjön párbeszéd és válaszomat a kínai hatóságok válaszához mérem. Úgy gondolom, hogy így kell reagálni, ha eredményt akarunk elérni" - tette hozzá a francia államfő.

Korábban a francia köztévé sportszerkesztőségének vezetője arról beszélt, hogy nem áll szándékukban az olimpia bojkottja, de "ha a kínai hatóságok valamilyen formában cenzúra alá vonnák a játékokat (...), és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt elfogadná, amit egy pillanatig sem hiszek, akkor (...) a France Télévisions elnöke amellett döntene, hogy nem közvetíti az eseményt".

A kínai televízió hétfőn megszakította az olimpiai láng ünnepélyes meggyújtásának közvetítését arra a rövid időre, amíg a kamerák a ceremóniát megzavaró emberjogi aktivistákat mutatták.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet egyik tüntetője "Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat" feliratú zászlót emelt a magasba a kamerák előtt, egy másik társa pedig a háttérből a "Szabadság! Szabadság!" jelszavakat kiabálta a lánggyújtás és a pekingi szervezőbizottság képviselőjének beszéde alatt.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a görögországi incidenssel kapcsolatban azt mondta: szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem voltak erőszakos megnyilvánulások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×