eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Amerikai érdek is Európa orosz energiafüggőségének felszámolása

Vízummentesség kiterjesztése, rakétavédelmi rendszer, Nabucco gázvezeték - egy-egy Washingtont közvetlenül, vagy részben, illetve elméletileg egyáltalán nem érintő ügy, amelyekben a szakértők szerint az a közös, hogy az Egyesült Államok ezekkel igyekszik gyengíteni az elnökválasztásra készülő Oroszországot.

Az Egyesült Államok újra akarja definiálni a viszonyát az elnökválasztás utáni Oroszországgal - az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő ezzel magyarázta, Washington rendre véleményt nyilvánít európai kérdésekben.

Frank Tibor szerint az európai energiaellátás ügyében az Egyesült Államok már régóta hangoztatja, hogy az Európai Unió által is preferált Nabucco gázvezeték a jó megoldás, szemben az Oroszország által támogatott Déli Áramlattal.

Felvetődik a kérdés, nem mindegy-e az Egyesült Államoknak, hogy melyik gázvezeték vezet Európába. A válasz Frank Tibor szerint egyértelmű nem, a Nabucco vezeték ötlete ugyanis kifejezetten az orosz olajmonopólium megtörését és kiváltását szolgálja, és arra való, hogy az Oroszországtól való függést korlátozza, vagy fölöslegessé tegye. Ez nemcsak európai, hanem amerikai érdek is.

Frank Tibor szerint az Egyesült Államok célja egyértelmű a vízummentesség kiterjesztésével kapcsolatban is. A transzatlanti kapcsolatok fejlesztését jelenleg hátráltatja, hogy az Európai Unió egységes elbírálást szeretne a vízummentesség kérdésében, az Egyesült Államok viszont deklaráltan kétoldalú megegyezésekkel törölné el a beutazási engedély szükségességét, ami egyébként a jelek szerint a vízumkényszer alatti országoknak is kedvezőbb.

Washingtonnak nem érdeke az egységes EU

A szakértő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem tekinti egységesnek az EU-t, és nem is érdeke, hogy az legyen. "Amerikának fontos érdeke, hogy az európai nagyhatalom ne valósuljon meg. Itt egy nagyobb lélekszámú egység lenne, körülbelül 540 millió emberrel, szemben az USA 300 milliójával, és egy óriási piac. Ez nem amerikai érdek" - tette hozzá.

Szakértők szerint a küszöbön lévő amerikai-cseh vízummentességi megállapodás annak fejében jöhet létre, hogy az Egyesült Államok a Közép-Európába tervezett rakétavédelmi rendszerének egy részét Csehországba telepíthetné.

Bár amerikai közlés szerint a rakétapajzs egy esetleges Iránból érkező támadást védene ki, Moszkva állítja, Amerika orosz támadástól tart. A Kreml mindenesetre válaszul közölte, a rakétavédelmi pajzs Lengyelországba tervezett elemeit veszi célba rakétáival, ha megépül a cseh radar. Egyes vélekedések szerint ezzel erőt demonstrál a két fél, pesszimistábbak azonban máris egy új hidegháborúról beszélnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×