eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fodor Gábor: "A tőketerebesi erőmű csak egy állomás"

A tőketerebesi erőmű kapcsán zajló szlovák-magyar vita csak egy újabb állomása a két ország elmérgesedett politikai viszonyának - mondta a magyar környezetvédelmi miniszter annak kapcsán, hogy a szlovák környezetvédelmi szóvivő szerint a magyarok érvek nélkül ellenzik a szlovákiai széntüzelésű erőmű megépítését. Fodor Gábor szerint a szlovákok kekeckedők.

A környezetvédelmi miniszter az InfoRádióban kijelentette: a szlovákiai Tőketerebesre tervezett széntüzelésű erőmű hatástanulmányában Tokaj térsége úgy szerepel, mint ami egyszer a világörökség része lesz. Ez is bizonyítja, hogy a dokumentum rossz információkon alapuló téves következtetéseket tartalmaz - hangsúlyozta Fodor Gábor.

A tárcavezető hangsúlyozta: a szlovákok érvelése, miszerint ők is támogatták a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőművet, azért nem állja meg a helyét, mert Magyarországon egy közepes méretű biomassza erőmű létesülne, míg a határ túlsó oldalán egy széntüzelésű "megaerőmű".

Fodor Gábor szerint a szlovákokkal erről folytatott vita illeszkedik a két ország között fennálló vitás kérdések sorába. Emlékeztetett arra, hogy a szlovákokkal Malina Hedvig, a bősi vízlépcső vagy akár a Benes-dekrétumok kapcsán is vitában állunk. Mint mondta, ha ezek a kérdések megoldódnának, bizonyára nem lenne vitánk az erőműről sem.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×