eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tovább gyűrűzik a brit adatkezelési botrány

Nagy erőkkel kutatnak a 25 millió brit adófizető adatait tartalmazó két cédé után a Scotland Yard munkatársai. Mivel a királyi adó- és vámhivatalban már végeztek, most annak a futárszolgálatnak az ingatlanjait vizsgálják át, amelynek kézbesítenie kellett volna az adathordozókat.

A cédéket a brit adóhivatal munkatársa adta fel a nagy-britanniai Washingtonban, a csomagnak pedig a londoni székhelyű brit állami számvevőszéhez kellett volna megérkeznie.

A rendőrség, miután kikérdezte az adóhivatal munkatársait és átkutatta annak épületét, most annak a cégnek, a TNT-nek az ingatlanjait vizsgálja át, amelynek kézbesítenie kellett volna a küldeményt.

A TNT szóvivője bejelentette: még azt sem tudják megmondani, hogy a csomag egyáltalán bekerült-e a rendszerükbe. Csak annyiban biztosak, hogy a feladó a cég általános kézbesítési szolgáltatását választotta, és nem azt, amely lehetőséget adott volna neki arra, hogy nyomon kövesse a küldemény útját.

A futárvállalat - amely szerződésben áll mind az adóhivatallal, mind több kormányzati szervvel - mindenben együttműködik a rendőrökkel.

Az elveszett cédéken az összes olyan brit család tagjainak személyes adatai megtalálhatók, akiknek 16 éven aluli gyermekük van, vagyis jogosultak a gyermekgondozási támogatásra. Aki megtalálja az adathordozót, 25 millió brit nevéhez, címéhez, születési idejéhez, társadalombiztosítási azonosítójához és banki adataihoz juthat hozzá.

A brit adóhivatal márciusban kezdte letölteni a gyermekgondozási támogatásra jogosultak adatait saját rendszeréből, és cédéken elküldeni a számvevőszéknek auditálásra. Erre a hivatal munktársainak és az államkincstár tisztviselőinek találkozóján derült fény, miután észrevették, hogy a cédéket tartalmazó küldemény elveszett.

Az ügyben nemrég felszólalt Gordon Brown brit miniszterelnök, aki parlamenti beszédében úgy fogalmazott, "mélységesen sajnálja", hogy elvesztek az adatok, és elnézést kért a családoknak okozott "kényelmetlenségekért és aggodalomért". Kijelentette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az információt ne használhassák fel gazdasági bűncselekmények elkövetésére.

Az ellenzék vezetője, David Cameron szerint azonban a kormány első kötelességét sem tudta teljesíteni, azt, hogy megvédje a közösséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×