Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább csökken a munkanélküliség Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább csökkent a munkanélküliség Szlovákiában, a magyarlakta déli járásokban azonban még mindig feltűnően sokan nem találnak állást.

Szlovákia történetében először csökkent októberben 8 százalék alá a munkanélküliségi arány: 7,92 százalék volt, 0,38 százalékponttal alacsonyabb, mint szeptemberben. Az egy évvel korábbihoz képest 1,35 százalékpont volt a csökkenés.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint október végén 238 ezer 447 munkanélkülit tartottak nyilván, csaknem 7 ezerrel kevesebbet, mint szeptemberben, és több mint 32 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A nyilvántartott munkanélküliek nagy része, csaknem 52 százaléka már több mint egy éve nem talál állást, hat százalékuk pedig frissen végzett diák.

Regionális különbségek

Országos összehasonlításban továbbra is nagyok a regionális különbségek. Míg a besztercebányai kerületben csaknem 14 százalékos a munkanélküliség aránya, a pozsonyiban csupán két százalékos.

A járások tekintetében a rimaszombatiban a legrosszabb a helyzet, ahol a hivatalos statisztika szerint több mint 27 százalékos a munkanélküliség, a második helyen a nagyrőcei szerepel több mint 25 százalékos munkanélküliséggel.

Sereghajtó az EU-ban

Az utóbbi években Szlovákiában fokozatosan csökkent a munkanélküliség, főleg az újonnan épült francia és dél-koreai autógyárak munkaerő-kereslete miatt. Négy-öt évvel ezelőtt még 20 százalék körüli volt a munkanélküliségi arány.

A helyzet javulása ellenére az Európai Unióban még mindig Szlovákiában a legnagyobb a munkanélküliség, a második helyezett ebben a mutatóban Lengyelország, a harmadik Franciaország, az EU statisztikai hivatalának adatai szerint.

Hanganyag: Protics János