eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Dúsított uránt ajánlottak fel Iránnak

Az Öböl menti arab államok vezetői felajánlották Iránnak, hogy ellátják dúsított uránnal, mert szerintük ezzel megoldást lehet találni Teherán és Washington elmérgesedő vitájára.

Az eddig titokban tartott ajánlatot a szaúd-arábiai külügyminiszter hozta nyilvánosságra csütörtökön egy gazdasági lapon keresztül.

"Azt a megoldást javasoltuk, hogy hozzunk létre egy konzorciumot az összes közel-keleti felhasználó ellátására dúsított uránnal. A konzorcium a szükségleteknek megfelelően ad minden erőműnek, s így biztosítja, hogy ne lehessen atomfegyverhez használni dúsított uránt" - mondta Szaúd al-Fejszal herceg a Middle East Economic Digestnek.

A miniszter szerint Irán fontolgatja a javaslatot, amely előirányozza egy (dúsító) üzem felépítését egy semleges országban. Szaúd herceg Svájcot említette mint lehetséges helyszínt.

"Nem hiszem, hogy az arab országok visszautasítanák a javaslatot. Ami azt illeti, a többi arab ország közölte, hogy részt óhajt venni benne" - jegyezte meg.

"Irán azt válaszolta, hogy ez egy érdekes ötlet, és vissza fognak térni rá. Reméljük, hogy elfogadja. Folytatjuk velük a tárgyalásokat, és közben arra kérjük őket, hogy ne csak Irán energiaszükséglete szempontjából, hanem a térség biztonsága szempontjából is nézzék a kérdést" - mondta Szaúd al Fejszal külügyminiszter, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nincs benne az ügyben, de szerinte nem fogja ellenezni.

"Ez (a javaslat) elsimítaná a Nyugat és Irán között kialakult feszültséget az egyik legfontosabb területen" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×