eur:
389.23
usd:
361.87
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Úgy hajtottak el, akár a gengszterek"

Miközben még nem tudni pontosan, hogy mire számíthat az iraki civilek megölésével vádolt Blackwater amerikai biztonsági cég, nyugati őrző-védők újabb, nagy felháborodást kiváltó ügybe bonyolódtak Bagdadban. Szemtanúk szerint egy ausztrál őrző-védő cég emberei két nőt lőttek le.

Az iraki kormány a héten az közölte, hogy megbünteti az amerikai Blackwater biztonsági céget, amelynek diplomatákat kísérő emberei egy iraki vizsgálat szerint szándékosan lőttek agyon 17 iraki civilt.

Egy nappal a nyilatkozat kiadása után egy hasonló eset borzolja a kedélyeket.

Egy női taxist és utasát lőtték fejbe

Szemtanúk és iraki illetékesek szerint ezúttal egy dubai székhelyű, de ausztrál irányítás alatt álló cég, a Unity Resources Group őrei öltek meg két iraki nőt.

A helyszínen tartózkodó szemtanúk elmondták, hogy az egyik nő, aki egy taxit vezetett, túl közel hajtott a biztonságiak által kísért konvojhoz, ahonnan azonnal tüzet nyitottak rá.

A 49 éves nő és szintén női utasa a kapott fejlövésektől a helyszínen meghalt. A kocsiban utazó másik nő és egy gyermek megsebesült.

"Gengszterek módjára távoztak"

A járókelők szerint az őrző-védők össztüzet zúdítottak a kocsira, és jól szemlélteti a velük szemben kialakult hangulatot, hogy egy helyi rendőr azt mondta: "az eset után gengszterek módjára, nagy sebességgel elhajtottak".

A cég sajnálkozik és védekezik

A Unity ugyanakkor közleményt adott ki, amely szerint a biztonságiak többször is figyelmeztették a "nagy sebességgel közeledő" járművet.

"Végül lövéseket adtak le, és a jármű megállt. A Unity együttműködik az iraki kormánnyal, hogy felderítse az eseményt. Nagyon sajnáljuk az incidenst" - szól a közlemény.

Az amerikai követség szerint a biztonságiak a USAID állami segélyszervezet embereit védték. Az amerikai külügyminisztérium együttérzését fejezte ki.

A Unity első reakciója az AFP hírügynökség szerint azonban az volt, hogy tagadta, hogy kedden a bagdadi utcákon lettek volna az autói.

Elégedetlenség a külföldi biztonságiak miatt

Az iraki hatóságokat egyre jobban irritálja a külföldi biztonságiak tevékenysége és ígéretet tettek rá, hogy rákényszerítik őket a törvények betartására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×