eur:
389.32
usd:
361.56
bux:
67904.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szankciók fenntartását sürgeti Iránnal szemben a német külügyminisztérium

A szankciókon alapuló politika erősítését sürgette Iránnal szemben szerdán a német külügyminisztérium. "Mindaddig, amíg Teherán nem tesz eleget a nemzetközi közösség követelésének, s nem hagy fel az urándúsítással, változatlan nyomást kell gyakorolni rá" - jelentette ki egy interjúban Gernot Erler külügyi államminiszter.

A külügyminisztérium második embere hangsúlyozta: Németország kész további szankciókra, s ennek kapcsán arra, hogy azok életbe léptetéséről partnereivel egyeztessen.

Erler annak kapcsán fejtette ki Berlin álláspontját, hogy pénteken Washingtonban három európai uniós tagállam - Franciaország, Nagy-Britannia és Németország -, továbbá az Egyesült Államok, Oroszország és Kína szakértői tárgyalnak az Iránnal szembeni magatartásról. Egy héttel később pedig New Yorkban már a külügyminiszterek egyeztetnek.

A szociáldemokrata politikus további szankciókért emelt szót, ugyanakkor hangsúlyozottan az iráni nukleáris válság diplomáciai megoldását sürgette. Ebből a szempontból elengedhetetlennek nevezte, hogy a szóban forgó hat ország egységes magatartást tanúsítson.

A német államminiszter ismét védelmébe vette az Európai Unió Iránnal szemben hosszabb ideje folytatott, úgynevezett kettős stratégiáját. Ennek lényege egyrészt az, hogy fenn kell tartani a szankciókkal való fenyegetés, illetve a szankciók alkalmazásának politikáját. Másrészt pedig a nyitottság, valamint a párbeszédre való készség állandó demonstrálásával a kialakult válság tárgyalások útján történő megoldására kell törekedni.

A berlini külügyminisztérium magas rangú képviselője ennek kapcsán üdvözölte, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszter visszakozott vasárnapi, Iránnal szemben egyfajta hadüzenettel felérő nyilatkozatától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×