eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kevés az esély a magyar-szlovák megbékélési nyilatkozat elfogadására

Nem sok esélyt lát a pozsonyi parlament elnöke a szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat elfogadására. A Magyar Koalíció Pártja által kidolgozott nyilatkozat-tervezetet Csáky Pál elnök hivatalosan átadta a szlovák törvényhozás elnökének, Pavol Pa¹kának.

A házelnök szóvivője a megbeszélést követően közölte: Paska ugyan a megbékélés híve, de nem tartja időszerűnek egy ilyen bonyolult szövegű megbékélési nyilatkozat elfogadását.

A házelnök úgy véli, hogy a magyar fél sem kész egy ilyen dokumentum elfogadására.

Az MKP elnöke nem tudta megmondani, mi lesz a dokumentum további sorsa - mint mondta, az már a házelnök kompteneciájába tartozik, hogy mit kezd a javaslattal.

Az MKP csak kidolgozta a javaslatot, de azt sohasem igérte, hogy lobbizni is fog az elfogadása érdekében - tette hozzá Csáky Pál, aki a tervezetet várhatóan pénteken mutatja majd meg Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének, akivel a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán találkozik.

Csáky Pál az Új Szónak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a nyilatkozattervezet mellett a házelnökkel megvitatták a Szlovák Nemzeti Párt határozati javaslatát is, mely kimondaná, hogy a Benes-dokumentumok érintethetetlenek.

Az MKP elnöke szerint egy ilyen dokumentum elfogadásának komoly nemzetözi következményei lehetnek. Szerinte elfogadhatatlan egy ilyen javaslat, amely tulajdonképpen megerősítené a kollektív bűnösség elvét. A civilizált Európában komoly nem tetszést váltana ki egy ilyen lépés - véli az MKP elnöke.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×