eur:
388.87
usd:
360.73
bux:
68858.44
2024. május 7. kedd Gizella

Több ezer rabot bocsátanak szabadon a zsúfoltság miatt

Nagy-Britanniában olyan magasra emelkedett a börtönbüntetésre ítéltek száma, hogy többen nem férnek el a fegyintézetekben. Lord Falconer igazságügyminiszter ezért elhatározta, hogy a rövidebb büntetést töltő rabok közül több ezret szabadon bocsátanak. Közben szakértők mérlegelik, hogyan oldható meg a börtönök túlzsúfoltsága: esetleg börtönhajókkal, vagy a külföldi rabok kiutasításával.

A nagy-britanniai börtön-népesség rekordot ért el: 81 ezer és tizenhat rab van a cellákban. A rendőr őrszobák és a bíróságok fogdái is elítéltekkel telnek meg.

Bár a jövő héten leköszönő Tony Blair miniszterelnök ellenezte a lépést, utódja Gordon Brown jóváhagyta Lord Falconer igazságügyminiszter döntését, hogy egyes kisbűnözőket, büntetésüket lerövidítve, szabadlábra helyeznek, évente akár 25 ezret is.

Csak olyanok vehetők számításba, akiknek az ítélete négy hónaptól négy évig terjed, és nem szabadulhatnak korábban azok, akik szexuális vagy erőszakkal járó bűntényt követtek el.

A szerencsés szabadulókat figyelmeztetik, hogy ha szabadlábon újabb bűntett elkövetésére vetemednek, elítélésükkor ezt súlyosbító körülményként veszik számba.

A statisztika azonban sajnos azt mutatja, hogy a korán szabadulók gyakran lesznek visszaesők.

A brit kormány a bejelentéssel egyidejűleg azt is közölte, hogy felgyorsítja új fegyintézetek építését, és szakértőkkel konzultál a probléma megoldása érdekében.

A szigetországban felvetődött már börtönhajók rendszeresítésének az ötlete, mégpedig magáncégek által kezelt, speciális hajók bérlése, de a kikötők nem látják szívesen ilyen hajók állandó lehorgonyzását.

Doverben egy katonai tábort lehetne börtöntáborrá átalakítani, de e körül katonacsaládok települése található, s ennek a lakói hevesen tiltakoznak a börtönszomszédság ellen.

Az elmebeteg rabok kórházba utalása is könnyítene a zsúfoltságon, de nincs elég befogadó elmegyógyintézet. Tízezer külföldi állampolgárságú rabot lehetne hazaküldeni, de az erről folytatandó tárgyalások hosszadalmasak és bonyolultak.

Maradt tehát megoldásként a rendkívüli intézkedés A brit kormány egyébként 2012-re nyolcezer új férőhelyet akar létrehozni az egyre több rab befogadására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×