eur:
388.85
usd:
360.71
bux:
68772.45
2024. május 7. kedd Gizella

Belebukhat a kormány a reformokba

A cseh parlament alsóházában szerdán folytatódott a vita a kormány gazdasági reformcsomagjáról, melynek egyik fő célja az államháztartási hiány csökkentése. A javaslat esetleges elvetése a kormány bukásához vezethet.

A 200 tagú cseh törvényhozásban teljesen bizonytalan a reformintézkedések sorsa, hisz a jobbközép kormánykoalció nem rendelkezik többséggel, csupán az ellenzéki szociáldemokratáktól átállt két honatya támogatásával lehet sikeres.

Mirek Topolánek miniszterelnök nem tagadja, nem csupán a reformok sorsa, hanem a kormány jövője is a parlament kezében van.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy csak a kormány által szorgalmazott reformoknak a valóra váltásával csökkenthető az államháztartási hiány a jelenlegi csaknem négy százalékról a GDP három év múlva tervezett 2,3 százalékára.

Változó adórendszer

A reformok részeként jelentősen módosul az adórendszer is. Januártól egykulcsos, tizenöt százalékos lesz a személyi jövedelemadó. A jelenlegi, ötszázalékos sávba tartozó áruk forgalmi adóját kilencre emelik. Emiatt elsősorban az élelmiszerek és a gyógyszerek drágulnak majd.

A jelenlegi 24 százalékról három éven belül fokozatosan 19 százalékra kívánják csökkenteni a társasági adót.

A tervezett reformcsomag alapján jövőre az egészségügyben bevezetik a vizit- és receptdíjat, mely mindkét esetben minden alkalommal harminc korona, azaz körülbelül háromszáz forintnak megfelelő összeg lesz. Szerepel a tervben kórházi napidíj is.

A kormány eredetileg azt követelte, hogy a képviselők ne tehessenek módosító javaslatokat, de miután ezt a képviselőház elvetette, nehéz megjósolni, hogy milyen lesz a reformcsomag végleges formája.

Brüsszeli kritikák

Az Európai Bizottság nemrég bírálta Csehországot azért, mert az idén lényegesen növekedett a költségvetési hiány. Joaquin Almunia pénzügyi biztos szerint Prága nem teljesíti a konvergenciaprogramot, amely erre az esztendőre legfeljebb 3,3 százalékos költségvetési hiányt irányzott elő, a nagymértékű költekezések miatt viszont ez a mutató már most meghaladja a négy százalékot.

A brüsszeli szakember közölte azt is, hogy a romló államháztartási mérleg javítása érdekében az uniós pénzügyminiszterek június 10-i ülésükön javasolni fogják a prágai kormánynak a kiadások lényeges lefaragását, továbbá az egészségügyi- és a nyugdíjreform mielőbbi valóra váltását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×