eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az óvszert tanulmányozza a Vatikán

Tanulmányt készített a Vatikán az óvszer használatának hatásairól. A katolikus egyház ellentétesnek tartja tanításaival a fogamzásgátlást, így a gumi használatát sem támogatja. Az egyre terjedő AIDS miatt ugyanakkor emiatt számos bírálatot is kapott.

Az elemzés elkészült, ám a közvélemény egyelőre csak találgathat: mit is tartalmaz az a tanulmány, amelyet a katolikus egyház készített a gumióvszer használatáról. A dokumentum azt vizsgálja, milyen szerepet tölt be a kondom az AIDS és a HIV-vírus elleni küzdelemben.
A tanulmány elkészítését XVI. Benedek pápa kérte. A világban egyre nagyobb gondot jelent a szexuális érintkezéssel is terjedő AIDS. Szakemberek szerint az óvszer használata segíthet megfékezni a kór terjedését. Az egyház viszont ellenzi a fogamzásgátlást, mivel az ellentétes tanításaival. A betegség megelőzésére önmegtartóztatást és hűséget ajánl.

A most elkészült dokumentumot, a kiszivárgott hírek szerint, a Hittani Kongregáció kapta meg. A testület megvizsgálja, és csak ezután továbbítja a katolikus egyházfőnek a mintegy 200 oldalas írást, amelyet tudósok és teológusok mellett egészségügyi dolgozók jegyeznek.

Annyit lehet csak tudni, hogy a tanulmány tudományos és erkölcsi szempontból is megvizsgálja a kérdéskört. A Vatikán eddig ellenezte az óvszerhasználat támogatását. Úgy vélte: ha zöld jelzést ad ehhez, akkor azzal promiszkuitásra bíztatná az embereket.

Ugyanakkor az egyre terjedő AIDS is komoly gondot jelent. Több bíboros is kritikát fogalmazott meg az állásponttal kapcsolatban, és azt szorgalmazták, hogy hagyják jóvá az óvszer használatát, ezzel segítsék a fertőzés terjedésének megállítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×