eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mire elolvad a hó...

A szlovák lakosság többsége helyesli a katonák hazahívását Irakból. A Fico kormány már korábban döntött arról, hogy legkésőbb februárban hazahívja utászegységét az arab országból. A hétvégén újabb szlovák katona halt meg Irakban...

A 32 esztendős , kétgyermekes Rastislav Neplech szombatra virradó éjszaka vesztette életét al-Kút város közelében, amikor a nemzetközi erők egyik konvojban haladó járműve pokolgépre futott. Egy lengyel katona is meghalt, mindkettejük holttestét ma szállítják haza.

Az amerikai gyártmányú Hummer páncélkocsit a robbanás teljesen tönkretette. Valamennyi szlovákiai politikus sajnálatosnak nevezte a tragédiát, Fico különösen azért, mert a kormány nemrég döntött a katonák hazahívásáról, csupán 11 tiszt marad az iraki NATO-erőknél.

1993 óta 53 szlovák békefenntartó vesztette életét, a Hejcénél történt januári szerencsétlenségben 42. Irakban két év három szlovák aknaszedő halt meg, amikor rakétatámadás érte az általuk éppen aknamentesített területet.

A pozsonyi MVK ügynökség felmérése szerint a lakosság majd 60 százaléka ellenezné, hogy továbbra is Irakban maradjanak a szlovák katonák és csupán 17 százaléka van a maradás mellett.

A közvélemény-kutatást, melynek eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra, még a szombati haláleset előtt végezték. Erősen kiütközik a nemek közti véleménykülönbség, a nők 13, a férfiak 22 százaléka mondja, hogy maradni kell.

A kor, foglalkozás és az anyagi helyzet szerinti lebontásban a fiatalok, 18-29 évesek közt vannak a legtöbben, akik azt mondják, számukra teljesen mindegy, marad-e vagy hazajön a 102 szlovák katona - arányuk megközelíti a 28 százalékot.

A magyar nemzetiségűek több mint 20 százaléka a helyeselné a szlovák jelenlét fenntartását, 46 százalék ellenzi, a szlovákok körében ez az arány 17, illetve 58,2 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×