eur:
389.15
usd:
361.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Populizmussal vádolják Gyurcsányt Szlovákiában

Amint az várható volt, Szlovákiában általában negatív reakciókat váltott ki az a tény, hogy kedden Visegrádon elmaradt a magyar-szlovák kormányfői megbeszélés. Szlovák lapvélemények szerint ez beárnyékolta a visegrádi négyek kormányfői csúcstalálkozóját.

A Szlovák Nemzeti Párt, az SNS bocsánatkérést vár Gyurcsány Ferenctől, amiért a magyar kormányfő kedden, a V4-ek visegrádi csúcstalálkozójának házigazdájaként az eredeti szándék ellenére mégsem folytatott kétoldalú megbeszélést szlovák partnerével, Robert Ficóval, akinek a magyar fél elvárása szerint el kellett volna határolódnia a magyarellenes szlovákiai megnyilvánulásoktól, Fico azonban ezt nem tette meg.

Rafael Rafaj, a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt szóvivője szerint a magyar miniszterelnök a saját hazugságainak beismerése után a legkevésbé jogosult arra, hogy moralizáljon és mentorkodjon.

Rafaj szerint a magyar miniszterelnök az SNS kormányzati szerepe elleni kifogásaival próbálja elterelni a figyelmet saját hibáiról és országa súlyos gazdasági gondjairól.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az Új Szónak nyilatkozva kifejtette: a találkozó elmaradása arról tanúskodik, hogy nincs jó viszony a két kormányfő között. Szerinte elsősorban a két ország közötti kapcsolatról van szó, a szlovákiai magyarságnak ehhez nincs köze. Egyébként még ha találkoztak is volna, Pozsony és Budapest kapcsolata nem változott volna meg egy csapásra.

Robert Fico most minden lépését abba az irányba próbálja terelni, hogy bizonyíthassa az európai szocialista frakció előtt, nincs ok a Fico vezette SMER párt kizárására.

Martin Fedor, a Mikulás Dzurinda vezette SDKU volt minisztere döbbenetesnek nevezte, hogy két szomszédos ország kormányfői képtelenek a párbeszédre, annak ellenére, hogy ugyanahhoz a nemzetközi politikai pártközösséghez tartoznak.

Elítélően nyilatkozott a liberális nézeteiről ismert és a szlovákiai magyarságot következetesen védelmező Miroslav Kusy neves szlovák politológus-professzor is. Szerinte Gyurcsány Ferenc részéről szerencsétlen lépés volt a tervezett kétoldalú megbeszélés lemondása, hisz "a politikusoknak kutya kötelességük tárgyalni, különösképpen akkor, ha eltérő álláspontokat képviselnek".

Egy másik politológus, Sona Szomolányi szerint Gyurcsány Ferenc nem volt sem előzékeny, sem diplomatikus. Bölcsebb lett volna azt mondania, hogy a magyarországi belpolitikai helyzetre való tekintettel most nem alkalmas kétoldalú megbeszélést folytatni.

Martin Fronc, az ellenzéki kereszténydemokrata mozgalom alelnöke úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök Fico elutasításával populista módon akart pontokat szerezni a saját választóinál, mivel azok köreiben igen csak rosszul áll a szénája. Fronc szerint Gyurcsány és Fico politikájában erősen érezhetők a nacionalista elemek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×