Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A vonalban maradna? Úgy érzem, meghalok\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyilvánosságra hozott a The New York Times néhány telefonbeszélgetést, amelyet a World Trade Centerből menekülő emberek folytattak 2001. szeptember 11-én, a repülőgépek becsapódása után.

A 32 éves Melissa Doi, aki pénzügyi menedzserként dolgozott a déli irodaépületben, például a következőkre kérte a mentést koordináló telefonkezelőt: "Vonalban maradna, kérem? Úgy érzem, meghalok". Majd így folytatta: "Meg fogok halni, ugye?"

"Imádkozzon"

Az operátor többször megismételte, hogy nem fog meghalni, majd így folytatta: "Imádkozzon. Pozitív dolgokra kell gondolnia, mert segítenie kell másoknak, hogy kijussanak az épületből."

A telefonkezelő több mint fél órán át tartotta a vonalat, és közben arról győzködte Melissát, hogy folyamatosan lélegezzen.

Ez egészen addig folyt így, amíg már semmit nem hallott a vonal túloldaláról. Az operátor végül ezt mondta: "a vonal meghalt", majd az Úrhoz fohászkodott.

A családtagok tudni akarják, hogy mi történt

A legtöbb nyilvánosságra került beszélgetés a tűzoltók és a diszpécserek között zajlott. Az áldozatok hozzátartozói meg akarták ismerni ezeket a felvételeket, hogy megtudják belőlük: pontosan mi zajlott az épületen belül a becsapódás után, és az operátorok félrevezették-e a bent lévőket.

A tűzoltók családtagjai tudni akarják az igazságot, mert, mint mondják, ha történtek hibák a mentés közben, abból mindannyian tanulhatnak, és a jövőben megelőzhetnék a mentők halálát.

"Természetesen, felmegyünk önért"

Melissa Doi és az operátor beszélgetésének egy részét lejátszották az esküdteknek áprilisban azon a tárgyaláson, amelyet a terrorcselekmény egyik kitervelője, Zacaroas Moussaoui ellen folytattak le.

Ez volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt hallható volt az egyik operátor hangja.

Melissa a következőket kérdezte: "Képesek lesznek valakit felküldeni ide?"

"Természetesen. Felmegyünk önért" - válaszolta az operátor.

"Egyelőre senki nincs itt, és a padló beszakadt. A földön fekszünk, és alig bírunk levegőt venni. Nagyon forró!" - mondta a 83. emelet csapdába esett nő.