eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Korányi G. Tamás az osztalékfizetésekről: a legtöbb részvényes dörzsölheti a tenyerét

A tőzsdei cégek közgyűlési meghívói után most sorra érkeznek a közgyűlési előterjesztések, jelezve egyúttal az osztalékfizetéseket. Korányi G. Tamás tőzsdei szakértőt kérdeztük.

A CIG Pannónia április 18-án tartja éves rendes közgyűlését, az ennek kapcsán – csütörtök reggel – megjelent előterjesztésekből kiderül, hogy a tavalyi évre a társaság 33 forint osztalékot javasol a részvényeseknek, ami 8,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg a szerdai záróárfolyam alapján, és amivel lényegében a legjobb osztalékhozamú papír most. Mindez a tavalyi és tavalyelőtti 18 forint után kellemes meglepetés a részvényeseknek – fogalmazott az InfoRádió Üzleti reggeli című műsorában Korányi G. Tamás.

A biztosító konszolidált nyeresége valamivel kevesebb mint hárommilliárd forint. Bár ez is egy óriási növekedés az előző évihez képest, a biztosítói különadó és egy új szabályozásra való áttérés miatt – ami ugyan az eredményt nem növelte, csak a tőkét, viszont azután adózniuk kellett – bőven négymilliárd fölött is lehetett volna a pénzintézet nyeresége – jegyezte meg a tőzsdei szakértő. Az osztalékkifizetések összege – a társaság adózott eredménye és a részbeni eredménytartalék figyelembe vétele alapján – a tervek szerint 3 116 132 580 forint lesz, ha azt a közgyűlés jóváhagyja. A határozottan pozitív hírre a Pannónia ára 5 forinttal megugrott csütörtökön.

A Richter hétfőn tette közzé az igazgatóság javaslatát a 2023-as év után fizetendő osztalékra, ami az anyavállalat részvényeseire jutó, értékvesztéssel korrigált adózott eredmény 46 százaléka, vagyis részvényenként 423 forint, és a konszolidált adózott eredmény arányában 49,1 százalékos effektív kifizetési arányt jelent, ami nem okozott nagy meglepetést Korányi G. Tamás szerint. Ez a jelenlegi árfolyammal számolva 4,5 százalékos osztalékhozamot jelent. (Tavaly részvényenként 391 forintos osztalékot fizetett a Richter.) A tőzsdei szakértő megjegyezte: a Richtert amúgy nem az osztalékért, hanem a növekedési lehetőségekért szokták vásárolni, illetve mert egy stabil, biztos papír.

A Graphisoftnál már korábban ismert volt, hogy az eredmény bőven meghaladta a menedzsment decemberi előzetes várakozásait, és hogy a tavalyi 54 cent után idén 70 centet fog részvényenként fizetni. Miután a papír árfolyama 9 euró körül van, ez is majdnem 8 százalékos hozam – mondta a tőzsdei szakértő.

Az Magyar Telekomnál ugyancsak kellemes az osztalék, részvényenként 44,7 forintnak felel meg, plusz még visszavásárlásra is el fog költeni 24 milliárd forintot a cég, ami várhatóan stabilizálni fogja az árfolyamot. „Itt azért azt látni kell, hogy tavaly tavasz óta duplázódott az árfolyam, tehát az osztalékhozam azért nem olyan attraktív, mert az árfolyam már felemelkedett” – magyarázta Korányi G. Tamás.

Viszont a Rába, amely szerdán tette közzé az előterjesztését, némi csalódást okozott, mert hiába van 1,2 milliárdos eredménye, ami el is marad az előző évitől, de legalább pozitív, osztalékot ismét nem fizet a győri futóműgyártó, miután az utolsó negyedéve kicsit rosszabbul sikerült – a személyi és az energiaköltségi nőttek, hiába csökkentek az acélárak, az a vevőknél realizálódott, úgyhogy itt nem boldogok a részvényesek – fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×