Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Történelmi csúcson a munkanélküliség - mi hozhat javulást?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a foglalkoztatottság az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt, a munkanélküliség nem csökkent. Idén az első negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 11,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami történelmi csúcsnak tekinthető.

Az év első hónapjaiban rendszerint magasabb szokott lenni a munkanélküliség, a szezonális munkák tavasztól indulnak be, az csökkenheti a rátát. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a munkanélküliségi ráta az idei első negyedévben történelmi csúcson volt, 11,8 százalékos. Javulást a piacon akkor várnak, ha a gazdaság is élénkülést mutat majd.

A KSH népszámlálási adati is megerősítik ezeket a folyamatokat. Az InfoRádiónak nyilatkozó népszámlálási szóvivő azt mondta: az elmúlt 10 évben nőtt a gazdaságilag aktívak száma, mintegy 10 százalékot. Virágh Eszter hozzátette: a gazdasági aktivitás növekedésével szoros összefüggést mutat az iskolai végzettség növekedése is, ami a munkavállalásban is szerepet játszik.

Az iskolázottság pedig folyamatosan emelkedik Magyarországon, az érettségizettek aránya már 30 százalék, a felsőfokú végzettségűeké pedig 17 százalék már, és szinte eltűnik a 8 osztálynál kevesebbet végzők csoportja - derült ki a népszámlálási adatokból.

A területi különbségekben is megfigyelhető az előbb említett tendencia, arányaiban magasabb a munkanélküliség azon országrészekben, megyékben, ahol az iskolázottság alacsonyabb. Az adatok szerint a munkanélküliek 30 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett, 60 százalékuk középfokú végzettségű, és csak 10 százalékuk diplomás.