Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vártnál kevésbé nő a GDP idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ebben az évben a korábban várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2008-ban 6,0 százalékra, jövőre 3,9 százalékra csökken - derül ki az Ecostat Kutató Intézet előrejelzéséből.

Idén 2,5 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani az Ecostat szerint. A kutató intézet tavaly decemberben még 3 százalékos növekedést jelzett 2008-ra - közölte az InfoRádióval Belyó Pál főigazgató. Mint mondta, az infláció idén 6 százalékkal növekedhet, míg jövőre 3,9 százalék körül alakul majd.

A kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a konszolidáció csökkentette az államháztartási hiányt és a külkereskedelmi deficitet, ezzel együtt viszont a belföldi kereslet is visszaesett. Elsősorban a reformfolyamatok visszarendezésére utaló események következtében pedig a befektetői bizalom sem töretlen.

A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés ugyanakkor már idén javulhat, jövőre pedig még erőteljesebb bővülés várható. 2009-ben a bruttó hazai termék 3,5 százalék körül alakulhat, a háztartások fogyasztása pedig erőteljesebben fog emelkedni.

Belyó Pál úgy vélte, hogy sikeres a gazdasági egyensúly és a kormányzati hitelesség helyreállítását célzó program, hiszen az államháztartási hiány már jelentősen csökkent 2007-ben is. Ez tovább mérséklődhet 3,9 százalékra 2008-ban.