eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A vártnál kevésbé nő a GDP idén

Ebben az évben a korábban várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2008-ban 6,0 százalékra, jövőre 3,9 százalékra csökken - derül ki az Ecostat Kutató Intézet előrejelzéséből.

Idén 2,5 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani az Ecostat szerint. A kutató intézet tavaly decemberben még 3 százalékos növekedést jelzett 2008-ra - közölte az InfoRádióval Belyó Pál főigazgató. Mint mondta, az infláció idén 6 százalékkal növekedhet, míg jövőre 3,9 százalék körül alakul majd.

A kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a konszolidáció csökkentette az államháztartási hiányt és a külkereskedelmi deficitet, ezzel együtt viszont a belföldi kereslet is visszaesett. Elsősorban a reformfolyamatok visszarendezésére utaló események következtében pedig a befektetői bizalom sem töretlen.

A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés ugyanakkor már idén javulhat, jövőre pedig még erőteljesebb bővülés várható. 2009-ben a bruttó hazai termék 3,5 százalék körül alakulhat, a háztartások fogyasztása pedig erőteljesebben fog emelkedni.

Belyó Pál úgy vélte, hogy sikeres a gazdasági egyensúly és a kormányzati hitelesség helyreállítását célzó program, hiszen az államháztartási hiány már jelentősen csökkent 2007-ben is. Ez tovább mérséklődhet 3,9 százalékra 2008-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×