eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Teljesen felforgathatja a mobilpiacot a Google

Úgy tűnik, a Google saját operációs rendszerrel vagy telefonokra készített szoftverekkel kívánja kiterjeszteni befolyását a mobil piacra.

Az Apple mobiltelefonjának megjelenése idején kaptak szárnyra az első hírek arról, hogy a Google egy rejtélyes, Google phone nevű projekten dolgozik. A cég vezetői akkor csak annyit mondtak, hogy valóban szeretnék kihasználni a mobiltelefonokban, mint internetes felületben rejlő egyre nagyobb lehetőséget.

Az akkori találgatások úgy szóltak, hogy talán a Google is beszáll a készülékgyártásba, most viszont egyre inkább úgy tűnik, azoknak az elemzőknek volt igazuk, akik szoftveres offenzívára számítottak.

A Bloomberg hírügynökség ugyanis azt jelentette, hogy a Google az Egyesült Államok második és harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójával - a Verizonnal és a Sprinttel - tárgyal közös szoftverfejlesztésről.

Ezek lehetnek mobiltelefonra szánt alkalmazások, de ami valószínűbb és az egész mobilpiacon komoly átalakulást hozhat, az egy operációs rendszer lenne.

Az úgynevezett okostelefonok piacát ugyanis jelenleg két operációs rendszer - a Symbian és a Windows Mobile - uralja, ám az egyes készülékgyártók csak licencdíj fejében építhetik be ezeket készülékeikbe.

Ha bebizonyosodnak az iparági találgatások, hogy a Google ingyenes operációs rendszert kínál majd, ezzel olcsóbban lehetnek majd a készülékek és alaposan átrendeződhet az egész piac is.

Tavaly ugyanis már négyszer több mobiltelefont adtak el a világon, mint számítógépet és a világ legnagyobb, IT-statisztikákkal és előrejelzésekkel foglalkozó cége, az IDC szerint 2011-re az internetezésre alkalmas telefonok száma meghaladja az egy milliárdot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×